Στην ατζέντα τα πλεονάσματα

Στην ατζέντα τα πλεονάσματα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένος φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη χθεσινή του συνάντηση με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, ραντεβού κατά τη διάρκεια του οποίου το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ο πρωθυπουργός είχε το πρώτο του τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, την οποία κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν ως «ζεστή».

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και η επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή της για «τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχει μέχρι σήμερα ψηφιστεί και στη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παρότι το Μαξίμου κρατάει το θέμα χαμηλά για ευνόητους λόγους, στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, συζήτηση που, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, επιδιώκει να αρχίσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 με ορίζοντα υλοποίησης το 2021. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η κ. Λαγκάρντ πρόσφατα τάχθηκε δημοσίως υπέρ της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, χαρακτηρίζοντας το 3,5% «υπερβολικό», το οποίο ασκεί «υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Είχε τότε (τον Σεπτέμβριο) σημειώσει ότι «είναι κάτι που πρέπει να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή», ενώ είχε εκφράσει την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να «εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Σχετική συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε χθες, από την οποία δεν προκύπτει αλλαγή στάσης της κ. Λαγκάρντ σε σχέση με όσα έχει πει δημοσίως, παρότι δεν φαίνεται να συζητήθηκε συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των δημοσιονομικών στόχων. Συζητήθηκαν ακόμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα της επιτυχούς υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Αλλωστε, απόψε ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει την παρουσία του στη Βουλή, όπου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, για να κάνει έναν απολογισμό των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησής του με αιχμή την οικονομία, ενώ θα περιγράψει το σχέδιό του για την επόμενη χρονιά. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις με την έννοια των παροχών και, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του για μείωση και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της τετραετίας.

«Τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά στους πολίτες. Εφόσον υπάρχει τέτοιο περιθώριο (σ.σ.: για αύξηση του ποσού του μερίσματος), θα το δούμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού. Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού συμπίπτει με έξι μήνες ζωής της κυβέρνησης και θύμισε ότι, εκτός από την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, υπήρξε πλήρης άρση των capital controls, αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ, ξεμπλόκαραν μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Ο κ. Πέτσας έδωσε έμφαση στο ότι διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπογράμμισε την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και μίλησε για «ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή