Προωθείται νέο νομικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις

Προωθείται νέο νομικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετήματα που θα θέτουν νέο πλαίσιο για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία της πολιτικής προστασίας, ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε χθες στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του προϋπολογισμού, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα σχέδια για την πάταξη της ανομίας σε δρόμους αλλά και στα γήπεδα υπάρχουν, εφαρμόζονται και θα συνεχιστεί η εφαρμογή τους, ώστε να αποκατασταθεί περιβάλλον ασφάλειας και κανονικότητας για την κοινωνία. «Διαμορφώνεται μια νέα πρόταση σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων της πολιτικής διαμαρτυρίας και του συνέρχεσθαι. Θα έρθει σύντομα στη Βουλή πρόταση νόμου που θα ορίζει τα των συναθροίσεων. Οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων θα σταματήσουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα, μοιρολατρικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ, όσον αφορά την πολιτική προστασία, συμπλήρωσε: «Κατεβάζουμε το επόμενο διάστημα ένα νέο μεγάλο νομοθετικό σχέδιο στην πολιτική προστασία, που προβλέπει τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής με αυτοτελείς αρμοδιότητες και με ρόλο διαμόρφωσης πολιτικής και συντονισμού των επιχειρήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων».

Ιδιαίτερα αυστηρός έναντι όσων καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά και ενοχλημένος από την ένταση της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση ειδικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατ’ αρχάς, έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά. «Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, άνδρες των ΜΑΤ ξεπερνούν τα όρια και φέρονται βάναυσα. Δεν έχουν το δικαίωμα, δεν μπορούν να ακυρώνουν το σώμα. Αν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, τότε δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά», είπε και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για συγκρότηση ανεξάρτητων επιτροπών ελέγχου. Εξ αφορμής, ωστόσο, παρέμβασης του τέως προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, οι τόνοι ανέβηκαν.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επικαλούμενος ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, σημείωσε ότι για το διάστημα «από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και όλο το 2018» –δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– καταγράφηκαν 321 περιστατικά αστυνομικής βίας. «Τίποτα δεν κάνατε για αυτά τα περιστατικά. Ουδέποτε ασχοληθήκατε, ουδέποτε επιληφθήκατε. Και απλώς τώρα καμώνεστε πως ανακαλύψατε την αστυνομική βία», είπε για να καταλήξει: «Στους δρόμους υπάρχουν πια περιπολίες, οι δημόσιοι χώροι στις γειτονιές της Αθήνας καθαρίζουν από την εγκληματικότητα. Τα άβατα της εγκληματικότητας στη δυτική Αθήνα σπάνε. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Εχουμε πάρα πολλή δουλειά. Ναι, τα Εξάρχεια πια δεν είναι άβατο. Δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε πέρα από τα μισά του δρόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή