Ν. Δένδιας: Ο μόνος τον οποίο απειλεί η Τουρκία είναι ο εαυτός της

Ν. Δένδιας: Ο μόνος τον οποίο απειλεί η Τουρκία είναι ο εαυτός της

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, εξέφρασε από το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτενή συνομιλία σήμερα και ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οφείλω να πω ότι είναι η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε διάστημα λίγο μηνών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία. Με ιδιαίτερα χαρά διαπίστωσα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας.

Αναδεικνύοντας τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως είναι ένας σημαντικός παράγων, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο του Αραβικού Κόσμου και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι απόψεις τους, και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις ενέργειες μας».

Ερωτηθείς για την απειλή που εκτοξεύει η Άγκυρα ότι όχι μόνο θα εφαρμόσει, αλλά θα επισπεύσει την εφαρμογή των δύο μνημονίων, ο κ. Δένδιας απάντησε πως η Τουρκία έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να εκτοξεύει απειλές και διαμήνυσε: «Οφείλω να πω ότι στην πραγματικότητα ο μόνος τον οποίο απειλεί είναι ο εαυτός της, διότι με τις απειλές και τις συμπεριφορές αποδεικνύεις στη διεθνή κοινότητα αυτό που εμείς θα θέλαμε να μην ισχύει, δηλαδή η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της περιοχής».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Τουρκία κάνει σημαντικό λάθος αν νομίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να φέρει επωφελή γι' αυτήν αποτελέσματα και σημείωσε καταληκτικά ότι έχει ακολουθήσει ένα δρόμο ο οποίος δεν οδηγεί σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

 Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή