Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020- ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης της ΝΔ 

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός-1

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός-2

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 "παρών") ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Με σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο  πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, που ψηφίστηκε με 158 ψήφους «υπέρ» έναντι 139 «κατά», ενώ υπέρ των αμυντικών δαπανών ψήφισαν 250.

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός-3

Απαντώντας στην προηγηθείσα, σε οξύτατους τόνους, κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τού απάντησε, δηκτικά, ότι από τα πέντε στάδια διαχείρισης της απώλειας βρίσκεται ακόμη στο πρώτο, στο στάδιο του θυμού, και του «ευχήθηκε» να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής, εν προκειμένω της ήττας.

Στρεφόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο φετινός «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού» και πρόσθεσε:

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας.Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός-4

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε και τόνισε ότι οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι».

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις.

Τόνισε πως «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Σημείωσε δε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

«Τσακίσατε τις ελληνικές επιχειρήσεις»

«Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες και σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη, ασκώντας κριτική στην μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου ότι αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Για τη ΔΕΗ

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Είπε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Σας μαύρισαν επειδή τους μαυρίσατε τη ζωή»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων και χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά, την υπόσχεση για το άνοιγμα  λογαριασμού των 5 δισ.  

«Οι πολίτες σας μαύρισαν μαυρίσατε τη ζωή», είπε προσιθέτοντας ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

«Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης

«Ο προϋπολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».

Μήνυμα στην Αγκυρα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ' ανατολών γείτονες. Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε "Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας

Η Ελλάδα, τόνισε πως "δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα" σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. Είμαστε υπογράμμισε "υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ.Σ' αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων". Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο πρωθυπουργός. Το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως "δεν είμαστε δεδομένοι , όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό". Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης".

Κατέληξε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή