Οι διαδικασίες της συνάντησης Κληρίδη – Ντενκτάς

Οι διαδικασίες της συνάντησης Κληρίδη – Ντενκτάς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς αμέσως μετά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μεταβεί στην Τουρκία, για να υποβληθεί σε εγχείρηση για την τοποθέτηση βαλβίδας στην καρδιά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Σπίγκνιου Βλόσοβιτς, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που ελέγχει η ειρηνευτική δύναμη. Παρών θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ενώ η ημερήσια διάταξη θα είναι ανοικτή.

Τα έγγραφα

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι ο Ντενκτάς έχει αποδεχθεί ότι η συνάντηση θα βρίσκεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του γ.γ. και συνεπώς όλα τα έγγραφα που έχουν τεθεί στο τραπέζι βρίσκονται εκεί. Στόχος της συνάντησης θα είναι η συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, ώστε να προκληθεί μια νέα δυναμική στη διαδικασία. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο Ντενκτάς, του οποίου οι λόγοι για την αποστολή των επιστολών στον πρόεδρο Κληρίδη φαίνεται να σχετίζονται με τακτικούς ελιγμούς στην αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επικρίσεων κατά της πολιτικής του, αλλά και του διογκούμενου ρεύματος υπέρ της εγκατάλειψης των αδιάλλακτων θέσεων.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείεται να γίνουν με αυτήν τη μορφή ακόμη δύο ή τρεις συναντήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι μέρος των κατ’ ουσίαν συνομιλιών, αλλά θα σκοπούν σε δημιουργία δυναμικής η οποία θα οδηγήσει σε πραγματικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει για να μελετήσει τις εξελίξεις την Τρίτη 27 του μηνός. Επισήμανε παράλληλα πως οι δημόσιες δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο από την Αγκυρα όσο και από τον Ντενκτάς, δεν βοηθούν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Στο μεταξύ, το ΡΙΚ μετέδωσε ότι σε κύκλους του τουρκικού κατεστημένου ωριμάζει η ιδέα για αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν διασφαλιστεί, για τα κατεχόμενα, καθεστώς ανάλογο με εκείνο των φινλανδικών νήσων Ολαντ. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων στα νησιά Ολαντ είναι Σουηδοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνώρισε καθεστώς ευρύτατης αυτονομίας στα νησιά κατά την ένταξη της Φινλανδίας, στην οποία και ανήκουν.

Κυβερνητικοί και οικονομικοί κύκλοι στην Αγκυρα υποστηρίζουν, κατά το ΡΙΚ, την ιδέα της ένταξης ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον εξασφαλισθούν ευρωπαϊκές εγγυήσεις για την κατοχύρωση ειδικού καθεστώτος ευρύτατης αυτονομίας των κατεχομένων ως ομόσπονδο κρατίδιο.

Η ιδέα έχει προταθεί κατά καιρούς από τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Λόρδο Χάνι και τη συζήτησε πρόσφατα ευρύτατα με Τούρκους διπλωμάτες, στις Βρυξέλλες, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο. Οι συγκεκριμένοι τουρκικοί κύκλοι έχουν ενθαρρυνθεί από το μήνυμα που θεωρούν ότι απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Οτι, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταβάλει προσπάθεια να επιδείξει ιδιαίτερη ελαστικότητα για αναγνώριση ειδικού καθεστώτος στα κατεχόμενα, προκειμένου να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στους κόλπους της.

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, γλωσσολόγος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων στην «K» ότι «γεννάται ένα μείζον θέμα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Δεύτερη επίσημη γλώσσα σημαίνει ένα μείζον θεσμικό, ίσως και συνταγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση μιας επιτρόπου της Κοινότητος. Αν η αγγλική γλώσσα θεσπιζόταν ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλλάδος, τότε η διοίκηση, η εκπαίδευση και όλες γενικά οι διαδικασίες λειτουργίας της χώρας θα έπρεπε να εκφράζονται γλωσσικά μέσα και από την Αγγλική. Ενα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου πολιτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού προβληματισμού, πράγμα που δεν έγινε και ελπίζω ότι δεν πρόκειται να γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή