Τσίπρας: Αδικος, σε λάθος κατεύθυνση ο προϋπολογισμός

Τσίπρας: Αδικος, σε λάθος κατεύθυνση ο προϋπολογισμός

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονα επιθετικό ύφος όσον αφορά την οικονομική πολιτική, αλλά με ήπιους τόνους –αυτή τη φορά– στα εθνικά θέματα και για τις εξελίξεις κυρίως στα ελληνοτουρκικά, κινήθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας χθες κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι επέλεξε δύο φορές να μιλήσει για λαϊκούς αγώνες οι οποίοι, όπως είπε, «σύντομα» θα δώσουν τέλος στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.

«Ο προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι άδικος και το κυριότερο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες. Παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία, σε μια περίοδο που ήρθε η ώρα που οι πολλοί να θρέψουν τους καρπούς των θυσιών τους», είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Στον ελληνικό λαό αξίζει, μετά από τόσα χρόνια θυσιών, ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύουμε ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα το κατακτήσει μόνο μέσα από τους αγώνες του». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Και καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ανθρώπους του πνεύματος, να είναι σε εγρήγορση. Η πορεία προς τα εμπρός για τη χώρα δεν ακυρώθηκε. Απλά αναστάλθηκε. Με τους δικούς τους αγώνες, σύντομα θα ξαναγίνει πραγματικότητα».

Από την αρχή της μακράς τοποθέτησής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέχεια και των ανάλογου επιθετικού περιεχομένου προς την κυβέρνηση ομιλιών των στελεχών του κόμματός του κατά την πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές το χαρακτηρισμό «απάτη».

«Ο προϋπολογισμός τίποτα καλό δεν προβλέπει για τους πολλούς. Για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει ελαφρύνσεις φορολογικές και “δώρα” συχνά φωτογραφικά. Είναι με δυο λόγια προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, αλλά και απάτης. Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τον όρο «απάτη» αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε όσα έλεγε η σημερινή πλειοψηφία για το 4ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα υποστήριζε αναφορικά με τα πλεονάσματα, με τα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ή και για τον ΕΝΦΙΑ και τον στόχο της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες ως προς τον χαρακτήρα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας λόγο ακόμα και για «κάποτε φασιστική βία κατά πολιτών».

Αναφερόμενος, τέλος, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές, το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή