Οξύς ο διάλογος για τα Αγγλικά

Οξύς ο διάλογος για τα Αγγλικά

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεδίο ευρύτερου προβληματισμού, αφετηρία διαλόγου αλλά και αφορμή οξύτατων αντεγκλήσεων είναι το περίγραμμα της «επόμενης ημέρας» από την πρόταση που διατύπωσε σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της «Καθημερινής» η επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητεί να καθιερωθούν στη χώρα μας τα Αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα. Μέρος της κριτικής εστιάσθηκε στο γεγονός ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου εγείρει θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και πολιτισμικής ταυτότητος των Ελλήνων.

Προβληματισμός

Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε ο προβληματισμός εάν πίσω από την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου κρύβεται η προσπάθεια των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό των εθνικών γλωσσών, που ίσως επιφέρει και πολιτισμική ισοπέδωση των λαών. H κ. Διαμαντοπούλου, ωστόσο, διευκρίνισε χθες ότι υπάρχει ανάγκη το επίσημο κράτος να εξασφαλίσει τη γλωσσομάθεια των Ελλήνων, χωρίς την ανάγκη επικύρωσής της από ξένο οργανισμό.

«Η κυβέρνηση δεν συζητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προάγει και να σέβεται όλες τις εθνικές γλώσσες των κρατών, οι οποίες πρέπει να θεωρούνται ισότιμες γλώσσες εργασίας. Αυτήν την σταθερή θέση διατηρούμε σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε αφορά την Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό θεσμό». O υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μία ανοιχτή πολιτική γλωσσών και στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση διδάσκονται αυτή τη στιγμή τα Αγγλικά από την τετάρτη δημοτικού, διδάσκονται τα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ιταλία και την Ισπανία για την εισαγωγή των δύο γλωσσών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρα -κατέληξε ο κ. Ευθυμίου- καλλιεργούμε την ισοτιμία όλων των γλωσσών και την κυριαρχία της κάθε εθνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας εργασιών της Ε.Ε.».

«Κατάπληκτος» για την πρόταση της επιτρόπου δηλώνει με επιστολή του στην «K» ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης και αναρωτιέται εάν έγινε από «παραλογισμό» ή αποτελεί «διερευνητικό» χειρισμό προς καταμέτρηση των αντιδράσεων, «προκειμένου να διαβούμε και το τελευταίο σκαλοπάτι της εθνικής υποτέλειας» (το πλήρες κείμενο στη στήλη των επιστολών σελ.12)

Αντίθεση

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση, διαβλέποντας κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική γλώσσα. «H ελληνική γλώσσα είναι και πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχει πολλά να προσφέρει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε.

Αστοχη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. βουλευτής κ. Γεώργιος Καλός. «Αν αποβλέπει, όπως η ίδια υποστηρίζει, στην εντατικοποίηση και στη γενίκευση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, θέμα το οποίο επισημαίνουμε στον κοινοβουλευτικό μας έλεγχο χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, τότε απλούστατα θα έπρεπε να συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας, που έχουν αποτύχει πλήρως στον τομέα αυτόν, τη χάρξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαδικασία των ξένων γλωσσών. Αν όμως η πρότασή της οδηγήσει, όπως είναι πιθανό και επικίνδυνο, στην υποβάθμιση της προσπάθειας που οφείλουμε να καταβάλουμε όλοι, για τη διαρκή ανάδειξη σε πανευρωπαϊικό και διεθνές επίπεδο του γλωσσικού πλούτου της χώρας μας, τότε μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. H Ν.Δ. είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προώθηση και καθιέρωση της ισοτιμίας όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, σε όλα τα επίπεδα της Ενωμένης Ευρώπης».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με χθεσινή ανακοίνωσή της στην οποία τονίζεται ότι «η ελληνική γλώσσα είναι στοιχείο της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων και δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί τμήμα αυτής. O ελληνικός λαός χαρακτηρίζεται ως ο περισσότερο γλωσσομαθής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως είναι άλλο να γνωρίζουμε ξένες γλώσσες και να συνεννοούμεθα με αυτές και άλλο είναι η ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η βάση και η μητέρα όλων των γλωσσών της Ευρώπης, να περιθωριοποιείται και τελικά να αφανιστεί εν ονόματι κάποιων πρεακτικών ωφελημάτων».

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, γλωσσολόγος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων στην «K» ότι «γεννάται ένα μείζον θέμα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Δεύτερη επίσημη γλώσσα σημαίνει ένα μείζον θεσμικό, ίσως και συνταγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση μιας επιτρόπου της Κοινότητος. Αν η αγγλική γλώσσα θεσπιζόταν ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλλάδος, τότε η διοίκηση, η εκπαίδευση και όλες γενικά οι διαδικασίες λειτουργίας της χώρας θα έπρεπε να εκφράζονται γλωσσικά μέσα και από την Αγγλική. Ενα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου πολιτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού προβληματισμού, πράγμα που δεν έγινε και ελπίζω ότι δεν πρόκειται να γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή