Κλίμα συναίνεσης, παρασκήνιο και απρόοπτα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Κλίμα συναίνεσης, παρασκήνιο και απρόοπτα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του πρωθυπουργού «προσυπογράφω απόλυτα αυτή την προσέγγιση», όταν αναφέρθηκε στην προηγηθείσα τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί την ανάγκη εθνικής ενότητας όταν στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όχι απλώς «χρωμάτισε» με θετικό πρόσημο την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, χθες το βράδυ στη Βουλή, αλλά και αποτελεί το -ως τώρα- σημαντικότερο δείγμα μιας αλλαγής που σημειώνεται στον πολιτικό κόσμο της χώρας, μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία σφοδρών συγκρούσεων, πόλωσης και ακροτήτων.

Η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για τον προϋπολογισμό του 2020 συνολικά διακρίθηκε από σειρά θετικών χαρακτηριστικών, όπως ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών μίλησαν «οικονομικά» -με μόνες εξαιρέσεις τοποθετήσεις επί θεμάτων της συγκυρίας, όπως είναι τα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και η στάση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις μετωπικών συγκρούσεων με μικρές κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα. Η συνολική αυτή εικόνα επίσης συνιστά δείγμα μιας με θετικό πρόσημο αλλαγής στον δημόσιο πολιτικό διάλογο εντός Κοινοβουλίου, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση της νέας περιόδου.

Πλαίσιο συναίνεσης.

«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε το ακραίο ύφος, το οποίο χρησιμοποίησε όταν μίλησε για τον προϋπολογισμό, κατέβασε τους τόνους και μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας στα εξωτερικά ζητήματα. Προσυπογράφω απόλυτα αυτήν την προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κλείνοντας τις μαραθώνιες διαδικασίες αργά το βράδυ της Τετάρτης. Επανέλαβε δε, σε απάντηση και άλλων παρατηρήσεων εκ μέρους πολιτικών αρχηγών για την ανάγκη διακομματικής επικοινωνίας, ότι η πόρτα του γραφείου του είναι διαρκώς ανοιχτή για τους αρχηγούς των κομμάτων: «Έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης, το οποίο κινητοποιεί συνολικά την ελληνική διπλωματία και επενδύει ταυτόχρονα στη θωράκιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Θέλω να επαναλάβω, εδώ και δημόσια, από το Βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή για οποιαδήποτε ενημέρωση αφορά στα εθνικά ζητήματα. Αν υπάρχουν ζητήματα για τα οποία κρίνω ότι πρέπει να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτό θα το κάνω με τον σωστό τρόπο, ώστε να υπάρχει πάντα η απόλυτη ενημέρωση και για ζητήματα τα οποία μερικές φορές δεν πρέπει να συζητιούνται όλα δημόσια στην εξωτερική πολιτική, όπως γνωρίζετε πολύ καλά».

Κλίμα συναίνεσης, παρασκήνιο και απρόοπτα στη συζήτηση του προϋπολογισμού-1

Ενδεικτικός του νέο περιβάλλοντος εντός του οποίου διεξάγεται πλέον δημόσια και θεσμικά ο διάλογος μεταξύ των δύο «μονομάχων» της πολιτικής σκηνής, είναι και ο σύντομος διάλογος που είχαν για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην είναι πολύ «ανοικτός» κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τραμπ, δεδομένης της εξελισσόμενης προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας από την εξ ανατολών γείτονα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Αλ.Τσίπρας: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του ισχυρού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα θα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».

Κ.Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα, δεν είμαστε δεδομένοι. Οχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Διότι, οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται».

…Και στην ψηφοφορία.

Πέραν του φραστικούς, κλίμα συναίνεσης ειδικώς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, κατεγράφη και στην ονομαστική ψηφοφορία. Σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης από κυβερνητικής πλευράς, τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ρνώ το «ναι» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κέρδισαν» και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας (συνολικά 242 «ναι»). Στα αξιοσημείωτα ως προς αυτή την πτυχή είναι η διαφοροποίηση (άγνωστο αν έγινε συνειδητά ή από λάθος, κατά την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) του κ. Ι. Δραγασάκη ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο μόνος από το ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε τις δαπάνες του ΥΕΘΑ.

Για τις δαπάνες αυτές θετικά ψήφισε και η «Ελλ.Λύση», το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ, με τον κ. Β.Κεγκέρογλου να εξηγεί με δήλωσή του πως επελέγη αυτή η στάση καθώς το κόμμα του διαφωνεί με το χαμηλό -σε μια κρισιμότατη συγκυρία- ύψος των χρημάτων που διατίθενται για την άμυνα.

Απρόοπτα

Οπως προαναφέρθηκε, η πενθήμερη διαδικασία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και -για πρώτη φορά σε τέτοια «έκταση»- με συμμόρφωση των περισσοτέρων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας στους κανόνες ορθού πολιτικού λόγου -χωρίς ύβρεις ή ακρότητες, και στους προβλεπόμενους χρόνους ομιλίας που τους αναλογούσαν. Ετσι, σε συνολικά περίπου 50 ώρες εργασιών, κατάφεραν να μιλήσουν πολλοί περισσότεροι από δύο στους τρεις βουλευτές: έξι γενικοί εισηγητές, δώδεκα ειδικοί εισηγητές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 34 μέλη της κυβέρνησης  και, φυσικά, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί.

Κάποια «απρόοπτα», ωστόσο, δεν έλειψαν. Ως ένα εξ αυτών είναι και η εικόνα που μετέδωσε η «γαλάζια» Κ.Ο. μόλις ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία: Δίχως να αναμένουν την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το Προεδρείο, σχημάτισαν μεγάλη «ουρά» στην αίθουσα της Ολομέλειας για να χαιρετίσουν τον πρωθυπουργό και αποχώρησαν. Ηταν ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησής τους και η επιλογή αυτή δεν συνάντησε και τόσο θετικά σχόλια. Τις αρνητικές εντυπώσεις, πάντως, διασκέδασε ένα στιγμιότυπο στα κυβερνητικά έδρανα, αμέσως όταν «χαιρέτισε» και ο τελευταίος εκ των βουλευτών: ο πρωθυπουργός, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη και την κορύφωση της διαδικασίας, έβγαλε αναμνηστική «selfie» με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου. 

Ως προς τα περί «χειραψιών», πάντως, φάνηκε να εγκαινιάζονται νέα «ήθη» στην κοινοβουλευτική καθημερινότητα: Για πρώτη φορά σε τέτοια συχνότητα, βουλευτές της πλειοψηφίας κάθε που ολοκλήρωναν την ομιλία τους και πριν επιιστρέψουν στο έδρανό τους, περνούσαν από τα κυβερνητικά και αντάλλασσαν χειραψία με τους παριστάμενους υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή