«Να σταματήσει η νοοτροπία των επιδοτήσεων»

«Να σταματήσει η νοοτροπία των επιδοτήσεων»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι νοοτροπίες των επιδοτήσεων» πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ο οποίος όμως αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική γεωργία. H θέση αυτή του κ. K. Σημίτη, που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ήταν η απάντησή του στους βουλευτές που είχαν προηγουμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τον προβληματισμό τους για το εισόδημα των παραγωγών. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης (κυρίως βαμβακοπαραγωγοί) ζέσταιναν τις μηχανές των τρακτέρ, χωρίς όμως να φτάσουν στα τρία κομβικά σημεία των εθνικών δρόμων (διόδια Νέων Μαλγάρων – αερογέφυρα Θέρμης – κόμβος Χαλκηδόνας) και να τα αποκλείσουν.

«Δεν θα έλεγα βεβαίως ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, ωστόσο κάποια σημαντικά έχουν γίνει, όπως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά». Καταφέρθηκε εναντίον των νοοτροπιών των επιδοτήσεων, αλλά παράλληλα δικαιολόγησε το γεγονός ότι ο αγρότης αισθάνεται ανασφαλής χωρίς αυτές και ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις ανάλογες προϋποθέσεις. Δεν εξήγησε, όμως, με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό. O πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης των αγροτών για τα προγράμματα που εφαρμόζονται.

Τρία μέτωπα

Στο μεταξύ και ενώ η ανακοίνωση της τελικής ποσότητας παραγωγής βάμβακος από το υπουργείο Γεωργίας (από την οποία εξαρτάται και η τιμή που θα πάρουν οι παραγωγοί) αναμένεται να γίνει το Σάββατο, οι αγρότες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις μελλοντικές τους ενέργειες. Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλονίκης δεν είχαν χθες ενιαία γραμμή, παρόλο που υπήρξαν κινητοποιήσεις σε τρεις διαφορετικές περιοχές με συγκέντρωση δεκάδων τρακτέρ. Από τα τρία μέτωπα των κινητοποιήσεων, ένα στα ανατολικά του νομού με επίκεντρο την Επανομή και δύο δυτικά του νομού (ένα στην περιοχή Χαλάστρας και ένα στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας), μόνον οι αγρότες της Νέας Χαλκηδόνας σχεδιάζουν σήμερα να κατευθυνθούν στον οδικό κόμβο της περιοχής (παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας), προκειμένου να παρατάξουν τα τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου χωρίς όμως να αποκλείσουν την εθνική οδό. Οι αγρότες της Επανομής και των γύρω χωριών με 150 τρακτέρ πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Επανομής, αλλά μετά το απόγευμα αποχώρησαν αναμένοντας τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου. Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της περιοχής Χαλάστρας. Οπως δήλωσε στην «K» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χαλάστρας κ. Σ. Παρλαπάνης, σήμερα η επιτροπή που έχει συσταθεί θα αποφασίσει αν θα κινηθούν με τα τρακτέρ τους προς τα διόδια των Νέων Μαλγάρων.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών είναι και η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ένα ακόμα ελληνικό προϊόν, τον καπνό, του οποίου το μέλλον κρίνεται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Φ. Φίσλερ, με τον οποίο συναντήθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, μέσα στις επόμενες ημέρες η επιτροπή θα καταθέσει πρόταση στο Συμβούλιο για το ύψος των ενισχύσεων ανά ομάδα ποικιλιών καπνού για τις σοδειές μέχρι το 2004. Τα προτεινόμενα ποσά ενίσχυσης θα είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν για το 2001.

Πέραν αυτών, συνεχίζει η πρόταση, τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία αποδεικνύουν κατά την εκτίμηση του εισαγγελέως «περίπτωση τελέσεως χρηματιστηριακής απάτης μέσω της χειραγώγησης των τιμών συγκεκριμένων μετοχών για τη δημιουργία πλασματικής διόγκωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, ικανής να οδηγήσει σε μακροχρόνια ζημιά των συναλλασσομένων που βασίστηκαν σε απατηλές τιμές για τις συναλλαγές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή