Απειλές με μοχλό το προσφυγικό από Ερντογάν

Απειλές με μοχλό το προσφυγικό από Ερντογάν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγοντας μάλιστα να περιγράψει ευθέως την Ελλάδα ως αντίπαλο της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα απειλεί την Αθήνα αλλά και την Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα. «Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί και άλλο κύμα προσφύγων από τη Συρία» είπε ενδεικτικά την Κυριακή ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι μια πιθανή νέα εισβολή «θα την καταλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Ελλάδα».

Οι απειλές του κ. Ερντογάν για το προσφυγικό συνδέονται σαφέστατα με το γενικότερο αφήγημα που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος έναντι της Ελλάδας, στην οποία υπενθύμισε και τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μάλιστα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του πρώτου από τα έξι υποβρύχια τύπου «Πίρι Ρέις» (τα γερμανικού σχεδιασμού 214) στα κρατικά ναυπηγεία του Γκολτσούκ. «Οσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα». Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του», ενώ αναφερόμενος στις χώρες που αντιτάσσονται στο τουρκολιβυκό σύμφωνο είπε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος». Μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. «Με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο», είπε ενδεικτικά, ενώ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα παρέχει αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης αν χρειαστεί.

Η ρητορική ένταση διατηρείται από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησής του κ. Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Χθες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της στη Συρία «ούτε και από τη συμφωνία της με τη Λιβύη». Ενδειξη της ατμόσφαιρας που υπάρχει στον τουρκικό Τύπο είναι και η εκτενής κάλυψη από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, σχετικά με τον εμπρησμό του ιδιωτικού αυτοκινήτου διπλωματικού υπαλλήλου στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Η «Σαμπάχ» κάνει λόγο για εμπρησμό ο οποίος καταγράφεται «εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ». Επίσης, περιγράφει τον εμπρησμό ως κάτι «όχι ασυνήθιστο» σε μια χώρα που, όπως αναφέρεται, «είναι γνωστή για το παρελθόν της στην πολιτική βία».

Στη Μόσχα

Σημειώνεται ότι χθες μετέβησαν στη Μόσχα εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης με σκοπό τις συνομιλίες για τον ρόλο της Αγκυρας στη Λιβύη, όπου, όπως είναι γνωστό, η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί αρκετά διαφορετικές απόψεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή