Αιτία και ο ανταγωνισμός για τους θανάτους πολεμικών ανταποκριτών

Αιτία και ο ανταγωνισμός για τους θανάτους πολεμικών ανταποκριτών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μέσα σε οκτώ ημέρες στο Αφγανιστάν, ενώ ο θάνατός τους θέτει ουσιαστικά ερωτήματα για τις ευθύνες των μέσων ενημέρωσης, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τηλεοπτικές εικόνες από κάθε πολεμικό πεδίο του πλανήτη. Ενώ 63 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, του πρώτου «τηλεοπτικού» πολέμου στην ιστορία, πάνω από 90 εργαζόμενοι μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν φέτος στο πλαίσιο άσκησης της εργασίας τους.

Η υπεύθυνη ανθρωπιστικών θεμάτων της οργάνωσης Δημοσιογράφοι του Κόσμου, Σάρα ντε Γιόνγκ, εκτιμά ότι η φύση των ένοπλων αντιπαραθέσεων 01έχει αλλάξει ριζικά στην εποχή μας: «H τυπική διάταξη, με δύο στρατούς να βρίσκονται αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης, αντικαταστάθηκε με βίαιο αντάρτικο των πόλεων».

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα βίαιος, με μισθοφόρους και φανατικούς, οι οποίοι αδιαφορούν για τη Συνθήκη της Γενεύης και δραστηριοποιούνται στο πλευρό των Ταλιμπάν. Οι δυτικοί δημοσιογράφοι γι’ αυτούς δεν είναι παρά όργανα του ιδεολογικού δυτικού εχθρού.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι, που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ κατευθύνονταν προς την πόλη Τζαλαλαμπάντ, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ, πιθανότατα από μαχητές των Ταλιμπάν. Οι στρατιώτες ηττημένου στρατού είναι, άλλωστε, πιο επικίνδυνοι από τους νικητές. Τα θύματα επέλεξαν να ταξιδέψουν με μεγάλη πομπή οχημάτων, θεωρώντας την ασφαλή. Οι τρεις δημοσιογράφοι, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, ταξίδευαν στην οροφή τεθωρακισμένου οχήματος της Βόρειας Συμμαχίας, το οποίο έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν.

Αιτία ο ανταγωνισμός

Αναλυτές των μέσων ενημέρωσης, όμως, εκτιμούν ότι οι δημοσιογράφοι εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, εξαιτίας των απαιτήσεων της εργασίας τους.

Η φύση της σύγχρονης τεχνολογίας ενισχύει και αυτή τους κινδύνους, δίνοντας τη δυνατότητα σε τηλεοπτικό συνεργείο να μεταδίδει απευθείας από πεδία μαχών και σημεία αναταραχής, ενώ οι δημοσιογράφοι οφείλουν πλέον να παρουσιάζουν μεγάλο όγκο στοιχείων και εντυπωσιακών φωτογραφιών.

«Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα των ειδησεογραφικών πρακτορείων σπρώχνει τους δημοσιογράφους τους να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα.

Η μορφή της διαρκούς ροής ειδησεογραφικών εκπομπών και δικτύων παράσχει ισχυρά κίνητρα στους δημοσιογράφους, κάμεραμεν και φωτογράφους, ώστε να καταπατούν πολλές φορές την κοινή λογική εκθέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλους κινδύνους», λέει ο Αντριου Στροχλάιν, στέλεχος βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου για τον Τύπο.

Στρατιωτική εκπαίδευση

Οι αυξημένες απαιτήσεις της πολεμικής ανταπόκρισης στις ημέρες μας οδήγησε πολλούς μεγάλους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να προσφέρουν στρατιωτική εκπαίδευση στους ανταποκριτές τους.

Η τακτική αυτή του BBC φαίνεται άλλωστε, όταν δούμε πως από τους καταλόγους των νεκρών δημοσιογράφων απουσιάζουν ονόματα εργαζομένων στο BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή