Νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας: Δημοσίευσε χάρτες με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας: Δημοσίευσε χάρτες με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης

Χάρτες της ανατολικής Μεσογείου, με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχωρώντας σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια. 

Οι χάρτες περιλαμβάνονται σε έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος, οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Στην έκθεση, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, εξηγούνται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου (σελ 4).

Νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας: Δημοσίευσε χάρτες με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο-1

Στη συνέχεια (σελ. 5) παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας: Δημοσίευσε χάρτες με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο-2

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει επίσης χάρτη (σελ. 6) με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας: Δημοσίευσε χάρτες με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο-3

Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.

Επισυνάπτεται η έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Πηγή: sigmalive