Δύο σενάρια εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020

Δύο σενάρια εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο σενάρια θα κινηθεί το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου το 2020, με τον ΟΔΔΗΧ να αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνει ο οργανισμός στην έκθεσή του για τη δανειακή στρατηγική του επόμενου έτους, στόχος είναι η συνεχής παρουσία του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, ενώ προτεραιότητα –και έως την κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας»– παραμένει η διατήρηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας (cash reserves) σε υψηλά επίπεδα και στα ίδια με τα τρέχοντα, τα οποία διαμορφώνονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου.

Οι πρόωρες αποπληρωμές

Ετσι, αν και η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αντλήσει ούτε ένα ευρώ από τις αγορές το νέο έτος, ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει δύο κύρια σενάρια χρηματοδότησης το 2020, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στη συνέχιση της μείωσης των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων. Το ύψος των εντόκων γραμματίων αυτή τη στιγμή (τέλη 2019) υπολογίζεται στα 12,6 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ το 2018) και στόχος είναι η μείωσή τους κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2020, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αναχρηματοδότησης, δίνοντας παράλληλα «χώρο» για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων. Σε αυτό το σενάριο, ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, με μείωση του δημόσιου χρέους κατά 3,30 δισ. ευρώ, ενώ το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα αυξηθεί κατά 0,52 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, όπως επισημαίνεται, εκτός από τη μείωση των εντόκων γραμματίων, λαμβάνει υπόψη τις πρόσθετες πιθανές πρόωρες αποπληρωμές χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το τελικό ποσό των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς το 2020. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να εξετάσει το 2020 μια δεύτερη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (κάτι που απαιτεί συμφωνία των θεσμών), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις του 2021 προς το Ταμείο.

Σε αυτό το σενάριο, στόχος είναι η άντληση 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ η μείωση του χρέους διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ και η αύξηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας θα κινηθεί στο 1,52 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει παράλληλα πως η Ελλάδα το 2020 θα εισπράξει 1,54 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και 2,63 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως εκτιμά, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ τονίζει πως οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ τα επόμενα έτη, ένα ποσοστό το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,8% το 2020 και στη συνέχεια θα σημειωθεί επιβράδυνση και θα κινηθεί στο 2% το 2021, στο 1,6% το 2022 και στο 1% το 2023 και το 2024.

Στις σκέψεις του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 (περίπου 4 δισ. ευρώ) με νέους τίτλους.

Η διάρκεια των εκδόσεων

Οσον αφορά τη διάρκεια που θα έχουν οι εκδόσεις του 2020, αν και θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς, πιθανό είναι το «άνοιγμα» πρόσφατων εκδόσεων, η έκδοση 3ετούς τίτλου, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για επίτευξη ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, η έκδοση 5ετούς, το οποίο σήμερα είναι πιο φθηνό από το αντίστοιχο ιταλικό, ενώ μια έκδοση 10ετούς που αποτελεί και τίτλο-ορόσημο θα εξετασθεί σοβαρά. Στο τραπέζι θα μπορούσε να μπει και η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μια χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή