Μέσα στον Ιανουάριο τα στρατεύματα της Τουρκίας στη Λιβύη

Μέσα στον Ιανουάριο τα στρατεύματα της Τουρκίας στη Λιβύη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως η τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, μετά το σχετικό αίτημα της Τρίπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ο ίδιος την εξέλιξη, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ προβλέπουν ότι το σώμα θα συγκληθεί στις 8 ή 9 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα να φτάσουν στη χώρα εντός του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Τουρκία σκοπεύει να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζονται με τις δυνάμεις του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ. Οι κινήσεις της Αγκυρας αναδεικνύουν έτσι τη σύρραξη στη Λιβύη σε επίκεντρο ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη προσπαθεί να αποκρούσει την αντεπίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένο Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Αξιωματούχος στην Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι διατυπώθηκε επισήμως αίτημα προς την Τουρκία για στρατιωτική συνδρομή, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.

Οι μαχητές του Χαφτάρ έχουν αποτύχει να φτάσουν ώς το κέντρο της Τρίπολης, αλλά έχουν σημειώσει μικρά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια νότια προάστια της πρωτεύουσας. Η περιορισμένη αυτή πρόοδος έχει επιτευχθεί χάρη σε Ρώσους και Σουδανούς μισθοφόρους, καθώς και τα drones που προμηθεύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα κινεζικής κατασκευής drones του Χαφτάρ τού έχουν εξασφαλίσει υπεροπλία από αέρος, αφού μπορούν να φέρουν οκταπλάσιο βάρος εκρηκτικών σε σχέση με εκείνα που έχει παράσχει η Τουρκία στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα. Τον περασμένο μήνα, η Αγκυρα υπέγραψε δύο διαφορετικές συμφωνίες με την κυβέρνηση του Σαράζ, μία για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και μία δεύτερη για τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία βάζει τέλος στην τουρκική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού τη χώρα μας και τους υπόλοιπους γείτονες.

«Με δεδομένη την πρόσκληση από τη Λιβύη, αυτή τη στιγμή, θα τη δεχθούμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του. «Θα φέρουμε την πρόταση σε ψηφοφορία μόλις ανοίξει η Εθνοσυνέλευση», προανήγγειλε, διευκρινίζοντας ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι γύρω στις 8 ή 9 Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στη διάρκεια της συζήτησης οι δύο ηγέτες απέρριψαν τη διεθνή εκμετάλλευση της κρίσης στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή