Νεκρός Αλβανός από σφαίρα αστυνομικού

Νεκρός Αλβανός από σφαίρα αστυνομικού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Αλβανός έπεσε νεκρός χθες, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού. Το περιστατικό συνέβη μέσα σε καφενείο, στην οδό Λευκωσίας 10, στην πλατεία Αμερικής. O 20χρονος Αλβανός Σεντάκ Σελνίκου βρισκόταν εκεί μαζί με τέσσερις συμπατριώτες του, όταν μπήκε ομάδα αστυνομικών, προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο. Οι αστυνομικοί πλησίασαν την παρέα των Αλβανών και ζήτησαν να τους ελέγξουν. Τότε ο 20χρονος έκανε μια απότομη κίνηση και τους επετέθη κρατώντας μαχαίρι. O ένας από τους αστυνομικούς, ο Ιωάννης Ριζόπουλος, που υπηρετεί στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος αντέδρασε ακαριαία, τράβηξε το πιστόλι του και του ζήτησε να παραμείνει ακίνητος. Εκείνος δεν υπάκουσε και στην προσπάθεια του αστυνομικού να τον αφοπλίσει, εκπυρσοκρότησε το όπλο του και ο Αλβανός τραυματίσθηκε θανάσιμα. Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκε ένα πριονωτό μαχαίρι, μήκους 22 εκατοστών. Από την αστυνομία συνελήφθησαν οι ομοεθνείς του θύματος και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για να εξετασθούν.

Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το θύμα πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου, είχε τραυματίσει με μαχαίρι δύο συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια συμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, χθες το βράδυ οι αστυνομικοί μπήκαν στο συγκεκριμένο κατάστημα να τον ελέγξουν για εκείνη την υπόθεση, καθώς είχαν πληροφορίες ότι αυτός ήταν ο δράστης.

Δεύτερο περιστατικό

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ανθρωποκτονίας με δράστη αστυνομικό μέσα σε έναν μήνα. Στις 23 Οκτωβρίου είχε σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικού στο Ζεφύρι ο 21χρονος τσιγγάνος Μαρίνος Χριστόπουλος, ο οποίος δεν είχε υπακούσει σε σήμα που του έκανε ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γιώργος Τυλιανάκης να σταματήσει το αυτοκίνητό του για έλεγχο και συνέχισε να οδηγεί. Τότε ο αστυφύλακας πυροβόλησε κατά του κινούμενου οχήματος και η σφαίρα βρήκε τον τσιγγάνο στο κεφάλι.

Τα δύο αυτά περιστατικά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν έντονο προβληματισμό όσον αφορά το θέμα της χρήσης όπλου από τους αστυνομικούς. Ακόμη και στη χθεσινοβραδινή περίπτωση, όπου το θύμα κρατούσε μαχαίρι, δύσκολα μπορεί ελαφρά τη καρδία να δικαιολογηθεί η συμπεριφορά του αστυνομικού. Παράλληλα, επανέρχεται το θέμα της σωστής εκπαίδευσης των αστυνομικών αλλά και των περιπτώσεων στις οποίες νομιμοποιούνται να κάνουν χρήση των όπλων τους. Το περιστατικό συνέβη μέσα σε καφενείο, μπροστά στα μάτια θαμώνων, και η τροπή του θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δυσάρεστη.

Δικλίδες ασφαλείας

Το αίτημα των πολιτών για περισσότερο αποφασιστική και δραστήρια αστυνομία είναι έντονο και σεβαστό. Ωστόσο, θα πρέπει να τεθούν ορισμένες δικλίδες ασφαλείας που θα περιορίζουν στο ελάχιστο περιπτώσεις όχι μόνο κατάχρησης εξουσίας αλλά ακόμη και υπερβάλλοντος ζήλου. Ανάλογα περιστατικά, όταν μάλιστα εμφανίζονται με κάποια συχνότητα, ενδέχεται να προκαλέσουν αντιστροφή του κλίματος και η αστυνομία να βρεθεί στο σύνολό της απολογούμενη και σε δεινή θέση. Οι μνήμες από την εξέγερση των τσιγγάνων στο Ζεφύρι είναι ακόμη νωπές, ενώ οι συγγενείς του νεκρού τσιγγάνου σε κάθε ευκαιρία μιλούν για βεντέτα που παραμένει ανοιχτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή