Στη Λευκωσία ο Πομπέο στις 7 Ιανουαρίου

Στη Λευκωσία ο Πομπέο στις 7 Ιανουαρίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη σαφή αναταραχή που έχει επιφέρει η τουρκική απόφαση να εμπλακεί βαθύτερα στην κρίση της Λιβύης, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος, κατά κύριο λόγο, των ελληνικών, των κυπριακών και των αιγυπτιακών συμφερόντων στην περιοχή. Την Δευτέρα, όπως αναμενόταν άλλωστε, μετέβησαν στη Ρώμη εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι χρονίζουσες συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας του 1977 ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και στην ΑΟΖ των δύο χωρών.

Παράλληλα, στη Λευκωσία προετοιμάζονται για την επικείμενη επίσκεψη –στις 7 Ιανουαρίου– του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα μεταβεί στην Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο περιοδείας του, που περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Καζαχστάν και το Ουζμπεκιστάν, μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου.

Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε χθες ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δύναμη σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας και ένας πολύτιμος εταίρος των ΗΠΑ στη σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σημείωσε ότι «εργαζόμαστε με την Κύπρο σε μια ευρεία κλίμακα ζητημάτων, συμπεριςλαμβανομένης της καταπολέμησης του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αύξησης της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα, και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες ώστε να εργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο –φυσικά περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας– ώστε να προασπίσουμε την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε ακόμη στην τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ώστε να «αναπτυχθεί η πολυμερής συνεργασία». Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίστηκε και η σταθερή υποστήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με βάση το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η επίσκεψη Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως προς τη χρονική στιγμή διεξαγωγής της, λίγες ημέρες μετά τον νόμο για την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς στη βάση μιας θετικής προσέγγισης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ενόψει της άφιξης του κ. Πομπέο. Oπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, στις επαφές του με τον κ. Πομπέο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων «για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ανάμεσα σε άλλα θα επιτρέψει και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που έμεναν στο Κραν Μοντανά».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου υπογράφεται στην Αθήνα το έργο του αγωγού East Med, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολουθεί η πρώτη συνάντηση της τριμερούς Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου με τη στήριξη της Γαλλίας, κάτι που συζητήθηκε και χθες κατά τη συζήτηση που είχαν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή