Μηνύματα με το βλέμμα στην Αγκυρα

Μηνύματα με το βλέμμα στην Αγκυρα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση με την Τουρκία, η γεωπολιτική κινητικότητα, αλλά και η βούληση για εθνική ενότητα, κυριαρχούν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπουν ανάλογα μηνύματα. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι καιροί επιτάσσουν μια «ρεαλιστική εθνική στρατηγική» την οποία πρέπει «να υπηρετήσουμε με σθένος, συνέπεια και αρραγή ενότητα». Αναφερόμενος ευρύτερα στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι ο κ. Παυλόπουλος καταλήγει στο μήνυμά του θέτοντας στο επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο τού εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε, προσθέτοντας όμως πως «δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Σημειώνει επίσης πως η Ελλάδα «διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ελληνοτουρκική κρίση κυριάρχησε και στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως «οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν» καθώς «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους. Εχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει γυρίσει σελίδα: «Ξαναπιστεύουμε στις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «πρωταγωνιστούμε και πάλι στην Ευρώπη» και «μεταφράζουμε τον πατριωτισμό της ευθύνης σε υψηλό φρόνημα, σε δυναμική διπλωματία, σε παραγωγική οικονομία, γιατί ισχυρή Ελλάδα είναι η ευημερούσα Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός, κάνοντας τέλος έναν μικρό απολογισμό της εξάμηνης κυβερνητικής θητείας, ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν έχει πια capital controls. Δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους από ποτέ» και «νέες επενδύσεις αυξάνουν τις θέσεις εργασίας», ενώ «οι πολίτες πληρώνουν τώρα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως και λιγότερους φόρους και εισφορές», και «τα πανεπιστήμια επιστρέφουν, σταδιακά, σε φοιτητές και καθηγητές» και «οι γειτονιές ξαναγυρίζουν στους κατοίκους τους». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε σημειώνοντας πως «υποδεχόμαστε το 2020 με 32 ήδη ψηφισμένους νόμους, που εκσυγχρονίζουν την οικονομία και την κοινωνία». 

Με «ανάμεικτα συναισθήματα» αποχαιρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καθώς «από τη μια ήταν ο χρόνος που έγιναν περισσότερο ορατοί οι καρποί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας διακυβέρνησης που αξιοποίησε τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, βγάζοντας την κοινωνία από την κρίση και σταθεροποιώντας τη χρεοκοπημένη οικονομία», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη, «μέσα στον ίδιο χρόνο, από την 7η Ιουλίου και ύστερα, βλέπουμε την εφαρμογή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ενός αντικοινωνικού, νεοφιλελεύθερου προγράμματος, εμμονικά προσηλωμένου στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών».

Φώφη Γεννηματά

Η κ. Γεννηματά, αφού άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ανέφερε σε ενωτικό κλίμα πως «αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη δεκαετία που μας δίδαξε πολλά», και τη νέα χρονιά «είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή. Με όραμα, αλληλεγγύη, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους νέους».

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ ευχήθηκε «καλή και αγωνιστική χρονιά στους εργατοϋπαλλήλους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολουμένους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και στις γυναίκες, στους Ελληνες εργαζομένους σε άλλες χώρες» αλλά και «στους πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν μόνιμα ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας». Ο κ. Βελόπουλος προέταξε τα εθνικά θέματα τονίζοντας πως το 2019 «άφησε μια ανοικτή πληγή, το Μακεδονικό», την οποία «δεν επούλωσε η Ν.Δ». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ευχήθηκε το 2020 να μην αφήσει νέα πληγή, αυτή των ελληνοτουρκικών. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στη δεκαετία που φεύγει λέγοντας πως «εύχομαι σε όλους να καταφέρουμε φέτος να ρίξουμε μαύρη πέτρα στη δεκαετία της βαρβαρότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή