ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ZHTEI O ΜΙΛΤ. EBEPT ΑΠΟ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διευκρινίσεις για τη συγχώνευση Εθνικής – Αlpha

Απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως κύριος μέτοχος της νέας «Εθνικής Τράπεζας» ζητάει με ερώτησή του από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Εβερτ, ερωτώντας παράλληλα «αν και κατά πόσον η κυβέρνηση θα διακρατήσει τα ποσοστά που άμεσα ή έμμεσα ελέγχει (στη νέα τράπεζα), αν προτίθεται να τα αυξήσει ή αν έχει επιλέξει να τα μειώσει». O κ. Εβερτ καλεί τον υπουργό να δώσει όλα τα στοιχεία, βάσει των οποίων θα προκύπτει ποιοι θα ασκούν τον ουσιαστικό έλεγχο στη νέα Εθνική Τράπεζα, ποιο είναι το ποσοστό δικαιωμάτων που θα ελέγχεται από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, το ποσοστό των ιδίων μετοχών που θα κατέχουν άμεσα ή έμμεσα οι δύο τράπεζες μετά τη συγχώνευση και το ποσοστό δικαιωμάτων των κυρίως μετόχων της Alpha Bank. Στην ερώτησή του, ο κ. Εβερτ παραθέτει απόσπασμα ανάλυσης της Meryll Lynch, σύμφωνα με την οποία «στη νέα τράπεζα που θα προκύψει, η Εθνική Τράπεζα θα έπρεπε να έχει μερίδιο 65,5% και η Alpha Bank 34,4%». Εάν αληθεύει το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι η αναλογία που ανακοινώθηκε (για κάθε 9 μετοχές της Alpha 7 μετοχές της νέας τράπεζας) είναι εις βάρος της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται. Στο σημείο αυτό ερωτάται ο υπουργός ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την άποψη ότι το ποσοστό της Εθνικής στη νέα τράπεζα θα έπρεπε να είναι 65,65 και όχι 61,35 όπως ανακοινώθηκε.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ TOY «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»

Στροφή στην τεχνογνωσία νέων όπλων

Τη συμμετοχή της χώρας μας στην έρευνα και ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων από το αρχικό τους στάδιο με στόχο τη διασφάλιση μεταφοράς τεχνογνωσίας ανέδειξε ως βασικό στοιχείο της πολιτικής του ο υπουργός Αμύνης κ. Γ. Παπαντωνίου. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την αεροναυπηγική βιομηχανία, ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε τη σημασία των νέων τεχνολογιών στην άμυνα και σημείωσε ότι «μόνον εάν θέσουμε ισχυρές βάσεις στον τομέα της αμυντικής έρευνας, θα διασφαλίσουμε τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας σε αξιόπιστα σχήματα συμπαραγωγής» και εκτίμησε ότι «η ανάπτυξη της έρευνας σε τομείς αιχμής θα δημιουργήσει σημαντικά πολαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας». O κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε εξάλλου με τον Ρώσο υφυπουργό Αμύνης κ. M. A. Ντιμιτρίεβ, ο οποίος εκτίμησε ότι η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη και στη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ O κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

Ελληνορουμανικές συνομιλίες κορυφής

Την παροχή διπλωματικής ενίσχυσης στις προσπάθειες της Ρουμανίας για την ένταξή της στην E.E. και στο NATO υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης προς τον Ρουμάνο πρόεδρο κ. Ιον Ιλιέσκου, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας που στηρίζει την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στους διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε εκτενώς στη στενή συνεργασία Ελλάδος και Ρουμανίας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να υπερβούν ακόμη το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2003, καθώς ήδη στη γείτονα χώρα δραστηριοποιούνται 1.900 ελληνικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ιλιέσκου ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για την θερμή στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι της ρουμανικής υποψηφιότητος στην E.E. και στο NATO, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνησή του η Ελλάδα αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα για τον απαιτούμενο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ρουμανίας, αλλά και τον σταθεροποιητικό παράγοντα στην Βαλκανική, οι εξελίξεις στην οποία επίσης συζητήθηκαν χθες. Τέλος, ο κ. Σημίτης έκανε γνωστό ότι αποδέχθηκε πρόταση του κ. Ιλιέσκου και θα επισκεφθεί επισήμως τη Ρουμανία τον προσεχή Φεβρουάριο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κεκλεισμένων των θυρών

Σήμερα θα διεξαχθεί η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της πρώτης, πρόσωπο με πρόσωπο, συνάντησης του Προέδρου κ. Γλ. Κληρίδη με τον κ. Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος βουλευτών πυο υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό φτάνει σε κρίσιμη καμπή, αναμένεται να μιλήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα πρακτικά της θα διατηρηθούν απόρρητα για μία δεκαετία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ

Ασύμφορη η προμήθεια οχημάτων

Αδιαφανείς διαδικασίες και ασύμφορη προμήθεια οχημάτων τύπου HUMMER από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου και λίγες μόνον ημέρες προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Ιω. Βαρβιτσιώτης. Πρόκειται για προμήθεια 1.018 οχημάτων, συνολικής αξίας 150 εκατ. δολαρίων (60 δισ. δραχμών περίπου), δηλαδή στην τιμή των 60 εκατ. δραχμών το καθένα. Οπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανάλογη προμήθεια με απευθείας ανάθεση έγινε και τον Φεβρουάριο του 2000, για περιορισμένο αριθμό οχημάτων (70 τον αριθμό) στην τιμή των 144.000 δολαρίων, παρά το γεγονός ότι τότε «η εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων ήταν αρνητική, λόγω κυρίως της τιμής αλλά και του όγκου του οχήματος». O πρώην υπουργός επισημαίνει πως ο αμερικανικός στρατός προμηθεύτηκε το ίδιο όχημα στην τιμή των 64.000 δολαρίων το καθένα, την ώρα που το ΥΕΘΑ αγόραζε 1.018 ίδια οχήματα στην τιμή των 150.000 δολαρίων. «Πρόκειται δηλαδή για μία κατ’ εξοχήν χαριστική ενέργεια, με την οποία θα ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο 35 δισ. δραχμές, ενδεικτικό παράδειγμα του πώς διατέθηκαν τα 5 και πλέον τρισ. του ΕΜΠΑΕ», σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή