ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τα εθνικά θέματα

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τα εθνικά θέματα

Για τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ και το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει εκεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, έδωσε το γενικότερο στίγμα των απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». «Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ανέφερε σε σχέση με την κατάσταση που προέκυψε μετά το σύμφωνο Αγκυρας -Τρίπολης, ωστόσο σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία. Αλλά, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους κυβερνητικούς στόχους για επιστροφή της βιώσιμης ανάπτυξης. «Η ανάπτυξη πρέπει να έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι για όλους και να είναι βιώσιμη. Πρέπει να είναι ανάπτυξη που δεν επιδεινώνει τις εισοδηματικές ανισότητες με τον τρόπο που έχουμε δει να συμβαίνει στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες» ανέφερε, ενδεικτικά, ο κ. Μητσοτάκης.

Χθες, έγινε γνωστό και το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου θα μεταβούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Aδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 5 και 6 Ιανουαρίου στη Φλόριντα, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον κ. Τραμπ, ενώ θα συναντηθεί και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ θα παραστεί και στη δεξίωση που θα παραθέσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στις επαφές του ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας και στη στρατηγική σχέση που έχει με τις ΗΠΑ. Θα αναπτύξει επίσης την ελληνική επιχειρηματολογία για την ακυρότητα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και θα ενημερώσει την αμερικανική πολιτική ηγεσία για τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού EastMed. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας «παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη».