Ενδιαφέρον ΥΠΕΞ για τους «χομπίστες των αεροδρομίων»

Ενδιαφέρον ΥΠΕΞ για τους «χομπίστες των αεροδρομίων»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία «συμβολικού χαρακτήρα» επίσκεψη στην Βρετανίδα Λέσλι Κόπιν, 51 ετών, η οποία είχε συλληφθεί μαζί με άλλους έντεκα συμπατριώτες της και δύο Ολλανδούς στις 9 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και κρατείται, εν όψει της δίκης της προσεχούς Δευτέρας, με κατηγορίες για κατασκοπεία, θα πραγματοποιήσoυν σήμερα εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου η γενική γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του ΥΠΕΞ κ. Κουτσιμπού και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού κ. Παρασκευόπουλος. Αρχικά, χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης είχε ανακοινώσει ότι την κ. Κόπιν επρόκειτο να επισκεφθεί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Χθες το απόγευμα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι επειδή εκφράσθηκαν προβληματισμοί από δημοσιογράφους για το ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση προς τη Δικαιοσύνη, δεν θα την πραγματοποιήσει.

Πιέσεις

Οπως συνάγεται, αυτή η κίνηση καλής θέλησης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται από τις δύο χώρες, προκειμένου το θέμα να «κλείσει» σχετικά σύντομα. Την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε την υπόθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για τις συλλήψεις.

Ως επιβαρυντικό στοιχείο για τους 14 συλληφθέντες εκτιμάται το γεγονός ότι μετά τη σύλληψή τους στην Καλαμάτα, κράτησαν κρυφό ότι είχαν επισκεφθεί και άλλα αεροδρόμια και ότι παρακολουθούσαν την επικοινωνία πιλότων με τον πύργο ελέγχου. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ασκήθηκε σε βάρος τους συμπληρωματική δίωξη. H εκτίμηση που απορρέει από πολλές κατευθύνσεις, ωστόσο, είναι ότι πολύ σύντομα το θέμα θα κλείσει και οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι

Οπως όλα δείχνουν, αυτό που ήθελαν να κάνουν οι 14 συλληφθέντες με την επίσκεψή τους στη χώρα μας ήταν να εμπλουτίσουν την ιστοσελίδα τους στο Ιντερνετ με «φρέσκιες» φωτογραφίες από τα αεροδρόμια της χώρας μας. Δεν πρόκειται για αστείο. Τα μέλη αυτής της λέσχης, με την ιδιαίτερη αγάπη για τα αεροπλάνα έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το Νοέμβριο του 1998 και το Νοέμβριο του 2000. Στην ιστοσελίδα τους παραθέτουν μια σειρά από φωτογραφίες αεροσκαφών από τα αεροδρόμια Τατοΐου, Τανάγρας, Σούδας, Καλαμάτας, Αράξου, Ανδραβίδας, Λάρισας, Ιωαννίνων. Στο κείμενο που περιγράφει το ταξίδι του 2000, αναφέρεται ότι οκταμελής ομάδα της λέσχης, στην οποία συμμετείχαν τρεις από τους συλληφθέντες, κατάφερε μέσα σε πέντε ημέρες να επισκεφθεί 18 βάσεις στη χώρα μας. Αναφέρεται επίσης ότι «στις Αρχές της Ελλάδας δεν αρέσει ιδιαίτερα η δραστηριότητα για τον εντοπισμό αεροπλάνων και χωρίς τις επαφές μας στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης, που μας βοήθησαν σε αρκετές περιπτώσεις, το ταξίδι μπορεί να είχε μεγαλύτερη διάρκεια από την αρχικώς προγραμματισμένη».

Τηλεφωνική επαφή Σημίτη – Μπλερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τού διατύπωσε τις έντονες ενστάσεις της Αθήνας για την πρόσφατη συνάντηση στο Λονδίνο των ηγετών των μεγάλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την τρομοκρατία, είχε προχθές ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να αναληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία. O κ. Σημίτης δεν ανέφερε εάν ο κ. Μπλερ έθιξε και το θέμα το οποίο ανέκυψε με την πρόσφατη σύλληψη Βρετανών υπηκόων που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Οπως είπε ο κ. Σημίτης, η συζήτηση με τον κ. Μπλερ είχε επίκεντρο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της χώρας, κατεύθυνση στην οποία είναι έτοιμη να συνεισφέρει και η Αθήνα στο πλαίσιο της E.E. και του NATO. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην E.E., εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή