«Εκπληκτικές» οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας

«Εκπληκτικές» οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ συνομιλώντας με δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, συνάντηση στην οποία τέθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ όπως σημείωσε ο ίδιος, «τέθηκαν εμφατικά τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η τουρκική συμπεριφορά με αιχμή τη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει και μια έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ελληνικών νησιών.

«Εγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, από την οποία προέκυψε και η συμφωνία να αρχίσει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Τα αεροσκάφη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 20-25, ενώ στόχος είναι, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16 (2023-34) να αρχίσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαιτέρως στις επίσημες τοποθετήσεις που έγιναν νωρίτερα τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, και οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπήρξε ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και καλύτερη κατανόηση από τον κ. Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων και σε άλλους τομείς συνεργασίας που αφορούν τις επενδύσεις και την οικονομία –στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης οι Αδωνις Γεωργιάδης και Ουίλμπουρ Ρος– αλλά και την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες. Στη διευρυμένη συνάντηση, όπου παρών ήταν και ο Μάικ Πομπέο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα καλή σχέση, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ακόμη οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως και Κώστας Φραγκογιάννης.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο κ. Τραμπ σχολίασε ότι στην οικονομία η Ελλάδα «έκανε φοβερό comeback», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισαν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «καλύτερες από ποτέ». Ο κ. Τραμπ, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, του είπε ότι έχει κάνει «φανταστική δουλειά» και ότι «ένωσε τη χώρα». Αναφερόμενος στη γεωπολιτική και στην αμυντική πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει μιλώντας για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης και απευθυνόμενος στον κ. Τραμπ ανέφερε πως «έχετε έναν αξιόπιστο σύμμαχο».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε δημοσίως ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ζήτησε στήριξη από τον κ. Τραμπ, ώστε «τέτοιες συμφωνίες να μην εφαρμόζονται». Ερωτηθείς για τον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Ιρανό Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε «μάρτυρα», ο κ. Τραμπ –που δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από Αμερικανούς δημοσιογράφους για το Ιράν– απέφυγε να τις καταδικάσει. «Εκπλήσσομαι που το ακούω», είπε, προσθέτοντας ότι διαφωνεί «100%» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος τις έκανε για εσωτερική κατανάλωση. «Εχει και μια κοινή γνώμη να φροντίσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή