Ενημερώνονται οι αρχηγοί από Μητσοτάκη

Ενημερώνονται οι αρχηγοί από Μητσοτάκη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, πιθανόν ακόμα και την Παρασκευή, θα γίνουν τα ραντεβού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, με κεντρικό θέμα την ενημέρωσή τους για τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είπε χθες, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε η συζήτηση μεταξύ πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών να περιλαμβάνει όλη την ατζέντα που θα απασχολήσει την εγχώρια πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα, δηλαδή τον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν τετ α τετ, όλα τα θέματα είναι φυσικό ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει».

Προφανώς τα ελληνοτουρκικά θα έχουν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα τεθούν επί τάπητος και τα υπόλοιπα ζητήματα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα έρθει στη Βουλή ο εκλογικός νόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει σε κάθε τόνο πως θεωρεί «εμβληματική» την καθιέρωση της απλής αναλογικής και δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής στάσης. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μετατίθεται κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, έναντι του οποίου το Μαξίμου ακολουθεί μια τακτική «μαστίγιου και καρότου». Το δελεάζει μεν υιοθετώντας προτάσεις του, αυξάνει ωστόσο το μπόνους στις 50 έδρες, κάτι που δεν επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη. Μένει να φανεί στην πράξη αν θα υπάρξουν συγκλίσεις, με κυβερνητικούς αξιωματούχους πάντως να σημειώνουν πως δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση υποχωρήσεων, όπως έγιναν με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Εξάλλου, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο απλό να ξεπεραστεί, καθώς είναι βαθιά πολιτική, με το βλέμμα στην αυτοδυναμία.

Συμπερασματικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου να «περάσει» μόνο με τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. Αυτό, πάντως, που θεωρείται δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Η κυβέρνηση ήδη μιλάει για «διπλή εκλογική μάχη» το 2023. Αντίθετα, το μήνυμα που εκπέμπουν από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η απλή αναλογική των επόμενων εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα φέρει και «προοδευτική κυβέρνηση» μέσω συνεργασιών, χωρίς πάντως στην παρούσα φάση να διευκρινίζουν ποια θα μπορούσαν να είναι τα κόμματα που θα σχημάτιζαν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου θα ακολουθήσει, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η δημοσιοποίηση του ονόματος που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κάθε τόνο ότι θα πρέπει να είναι ο νυν Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκτέλεσε ορθώς τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεύτερον, επειδή έχει το θεσμικό βάρος που απαιτείται για τις περιστάσεις, λόγω και των ελληνοτουρκικών εντάσεων. Ο πρωθυπουργός, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, γνωρίζοντας ωστόσο πως η περαιτέρω παράταση της ονοματολογίας δεν κάνει καλό ούτε στον θεσμό του Προέδρου ούτε και στο εσωτερικό του κόμματός του, στο οποίο σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις διαφορετικές «γραμμές»: υπέρ της υποψηφιότητας Παυλόπουλου, υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά και υπέρ μιας τρίτης που δεν θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν αποκλείουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κινηθεί σε μια τροχιά «συνεργασίας- πακέτο» με το ΚΙΝΑΛ τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση, η Κουμουνδούρου θεωρεί πως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιλέξει έναν υποψήφιο «από την Κεντροαριστερά», όπως την έχει θέσει ως προϋπόθεση η κ. Γεννηματά για να ψηφίσει τον Πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εξετάζουν και άλλες υποψηφιότητες στην περίπτωση που ο κ. Παυλόπουλος δεν προταθεί από την κυβέρνηση και επιλέξει να μην διεκδικήσει καθόλου το αξίωμα του Προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή