Βαριά ατζέντα τον χειμώνα στο Κοινοβούλιο

Βαριά ατζέντα τον χειμώνα στο Κοινοβούλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική του Brexit και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αυτό θα έχει και για τη χώρα μας αποτελεί σε νομοθετικό επίπεδο το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το νέο έτος η εθνική αντιπροσωπεία. Σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου εισάγεται σήμερα το πρωί σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «καθορίζεται το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.». Στο πλαίσιο αυτό, «επαναλαμβάνονται ισχύουσες διατάξεις νόμου του περασμένου έτους» για το ίδιο ζήτημα –αφού οι εξελίξεις πέρυσι αναβλήθηκαν, ως γνωστόν–, «ρυθμίζονται κοινωνικοασφαλιστικά θέματα και θέματα υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα», «αναγνώρισης στη χώρα μας των βρετανικών αδειών οδήγησης», ενώ, μεταξύ άλλων, «ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της προστασίας των επενδυτών σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς την επίτευξη συμφωνίας».

Στο πρόγραμμα της Βουλής έχουν μπει, με άγνωστη ακόμη ημέρα εισαγωγής σε επιτροπές προς έγκριση, άλλες οκτώ διεθνείς συμβάσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (αμυντική συνεργασία, προξενικά προνόμια), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλβανία (άδειες οδήγησης), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια), το Περού (πρόληψη κλοπής, παράνομης ανασκαφής και διακίνησης πολιτιστικών αγαθών), την Ιαπωνία (μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού), καθώς και η κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο.

Για αύριο Πέμπτη προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2020 συνεδρίαση της «Ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Σε ένα άλλο επίπεδο, αφορμή για νέες εντάσεις αναμένεται να δώσει και το υπό επεξεργασία από το κυβερνητικό επιτελείο και προς κατάθεση εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή για ψήφιση νομοθέτημα για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι – ή, αλλιώς, αναφορικά με τους όρους πραγματοποίησης διαδηλώσεων (θα προβλέπει, ως γνωστόν, κριτήρια για την κατάληψη οδοστρώματος αναλόγως του πλήθους που θα διαδηλώνει κ.ά.). Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΜέΡΑ25, τουλάχιστον, αναμένεται να αντιδράσουν πολύ στις πρόνοιες του σχεδίου νόμου.

Την ίδια περίοδο, επίσης, η πολιτική ένταση εκτιμάται ότι θα αναθερμανθεί εντός Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ με ανάλογο ενδιαφέρον, ασφαλώς, αναμένεται και το νομοθέτημα της κυβέρνησης που θα αφορά το ασφαλιστικό.

Βάσει δε των κατά καιρούς δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν νομοθετήματα για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή