Σήμα Γαλλίας μέσω τετραμερούς και καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας-Τρίπολης

Σήμα Γαλλίας μέσω τετραμερούς και καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας-Τρίπολης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικά προωθημένο κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με το οποίο καταδικάζονται ως απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα, άκυρα και κενά περιεχομένου τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ήταν το αποτέλεσμα της τετραμερούς που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής και η Ιταλία.

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι τα δύο μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου. Οι υπουργοί Ελλάδας Νίκος Δένδιας, Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι και Γαλλίας Ζαν – Ιβ λε Ντριάν επεσήμαναν ότι το μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν είναι σύμφωνο προς το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής.

Στο ανακοινωθέν καταδικάζονται και οι τουρκικές «παράνομες ενέργειες» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τέσσερις πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, στο πλαίσιο των προσπαθειών του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και στη διαδικασία του Βερολίνου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λεπτομέρεια ότι οι τέσσερις πλευρές ανακοίνωσαν ότι ο συγκεκριμένος, τετραμερούς σύνθεσης, τύπος διαβούλευσης θα συνεχιστεί, αποφάσισαν δε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Ευλόγως, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, καθώς υποδηλώνει τη μονιμότερη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα με μια αφορμή που δόθηκε από παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το γεγονός υπογράμμισε και ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. «Είναι αυτονόητο ότι οι χώρες που καταλαβαίνουν ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς, συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας. Η παρουσία του κ. Λε Ντριάν εδώ σήμερα και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση όσο και αργότερα, κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».

Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης, οι τέσσερις υπουργοί, πλην του Ιταλού Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος αναχώρησε για την Αλγερία, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κάιρο ήταν ενδιάμεση στάση του Ντι Μάιο ανάμεσα στην Αγκυρα, όπου προχθές συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και το Αλγέρι. Από την Αγκυρα είχε σπεύσει να λάβει αποστάσεις από την ευρύτερη συζήτηση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της Λιβύης έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα (σ.σ. από τις τουρκικές παρεμβάσεις) και αυτό είναι οι εν γένει παρεμβάσεις».

Κατά τις δηλώσεις του, χθες, ο κ. Δένδιας από το Κάιρο, έκανε λόγο για «κατακόρυφη αύξηση της αστάθειας και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων» στην περιοχή. Περιέγραψε την προσπάθεια συνεννόησης σε τετραμερές επίπεδο ως ανοιχτή σε όλους όσοι σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «στη Λιβύη, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου προτύπου επιθετικής συμπεριφοράς που έχει υιοθετηθεί από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή