Ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη-Τραμπ τα δίκτυα 5G

Ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη-Τραμπ τα δίκτυα 5G

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G –θέμα που βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας– είχε βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την επίσημη προαναγγελία της επίσκεψης εργασίας του Ελληνα πρωθυπουργού από τον Λευκό Οίκο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Το θέμα απασχόλησε όντως τις συνομιλίες και είναι ενδεικτικό ότι στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά την προχθεσινή συνάντηση των δύο πολιτικών υπήρχε ειδική αναφορά στο ότι οι κ. Μητσοτάκης και Τραμπ συζήτησαν «την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στην ασφάλεια του 5G».

Το πλαίσιο

O πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της ελληνικής θέσης ήδη από το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν δέχθηκε ειδική ερώτηση κατά τη συζήτηση στο think tank Atlantic Council, με την οποία άνοιξε την πρώτη ημέρα του επίσημου προγράμματός του στην Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προσπάθησε να αντικρούσει το όποιο επιχείρημα περί «υπερβολικής» έκθεσης της χώρας στην Κίνα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κινεζικά σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να τα βάλεις με τη γεωγραφία, θα ήταν αφελές από την πλευρά μας και εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».

«Δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στις κινεζικές επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει, αναφερόμενος ειδικά στην τεχνολογία 5G, ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοια έκθεση στην Κίνα και ότι προστατεύει τις σημαντικές υποδομές. Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία και η συζήτηση έγινε και στη διευρυμένη συνάντηση με τον κ. Τραμπ. 

H Huawei –ηγέτης στις τεχνολογίες 5G– έχει βρεθεί στη μέση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς οι Αμερικανοί πιέζουν τους συμμάχους τους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυά τους, επικαλούμενοι θέματα ασφάλειας. Το βασικό επιχείρημα των ΗΠΑ είναι ότι η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μεγάλο μερίδιο που έχει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για να κατασκοπεύσει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ξεκινά από πλεονεκτική θέση στη σχετική συζήτηση, καθώς καμία από τις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν έχει κινεζική εταιρεία στο σύστημα-πυρήνα της (core) 4G, καθώς είθισται, με βάση το πρωτόκολλο, η μετάβαση στην επόμενη γενιά 5G να γίνεται, για λόγους μείωσης του κόστους, με το ίδιο δίκτυο (και άρα με τις ίδιες εταιρείες). Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ραδιοδίκτυα (κεραίες), καθώς αυτά είναι κατά το ήμισυ «καθαρά». Οι Αμερικανοί πιέζουν και για τα ραδιοδίκτυα, την ίδια ώρα όμως εταιρείες που έχουν σχετική έκθεση σε αυτόν τον τομέα επικαλούνται το κόστος αλλαγής για τη μετάβαση στο 5G. Τα πράγματα δεν είναι, πάντως, έτσι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν έκθεση και στα συστήματα πυρήνα τους, δηλαδή στα βασικά δίκτυα. 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά αναμένει το σχετικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και το ευρωπαϊκό τοπίο. Το πόρισμα με κατευθυντήριες αναμένεται σύντομα και, πάντως, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα ραδιοδίκτυα, συνυπολογίζοντας την ευρωπαϊκή θέση, την ασφάλεια της χώρας και προφανώς το πολιτικό βάρος της όποιας απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή