ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αιγυπτιακή «Αλ Αχράμ» για την πενταμερή του Καΐρου με θέμα τη Λιβύη

Η αιγυπτιακή «Αλ Αχράμ» για την πενταμερή του Καΐρου με θέμα τη Λιβύη

Μεγάλη αναφορά στη χθεσινή πενταμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, που συνεδρίασαν στο Κάιρο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση του θέματος, κάνει ο αιγυπτιακός Τύπος. Όλοι οι υπουργοί υποστήριξαν την ανάγκη πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

Η «Αλ Αχράμ» χρησιμοποιεί για τίτλο μία χαρακτηριστική φράση του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι: «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν πολιτικές λύσεις. Όχι βία».

Στις δηλώσεις τους, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφεται ότι αυτά παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε ειδική αναφορά στη μεταφορά των προκλήσεων που επιχειρεί η Τουρκία, από το Αιγαίο και την Κύπρο προς την Λιβύη, ευχαριστώντας θερμά τη Γαλλία που συμμετείχε σε αυτήν την πενταμερή συνάντηση.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος απέρριψε ξεκάθαρα τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία παραβιάζει το θαλάσσιο δίκαιο. Παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επαναλαμβάνοντας ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είναι μία από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, που τονίζει η «Αλ Αχράμ».

Επίσης, ο ίδιος επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει το θαλάσσιο δίκαιο, χαρακτηρίζοντας τα μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη ως αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Τάχθηκε, ακόμη, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. «Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση χωρίς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να «βαλκανοποιήσουμε» την περιοχή, για να καταλήξει πως πρέπει να παρέμβει η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα, οι πέντε υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που έθεσε στην παρέμβασή του και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι τώρα με την απόφασή της (η Τουρκία) να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, ουσιαστικά μεταφέρει τις προκλήσεις της στη Λιβύη. «Δεν μπορεί να υπάρξει, πάντως, πολιτική λύση στο θέμα της Λιβύης με παραβίαση του εμπάργκο όπλων», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην Αφρική. «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν πολιτικές λύσεις, και όχι βία», δήλωσε ο κ. Σούκρι και συμπλήρωσε πως «η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης αποτελεί ανάγκη», σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ελπίζουμε ότι οι Λίβυοι θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέληξε: «Η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως τη Διάσκεψη του Βερολίνου και τους στόχους της».