Υπουργικές δεσμεύσεις για συνεπιμέλεια τέκνων, πολιτογράφηση αλλοδαπών και ιθαγένεια σε παιδιά δεύτερης γενιάς

Υπουργικές δεσμεύσεις για συνεπιμέλεια τέκνων, πολιτογράφηση αλλοδαπών και ιθαγένεια σε παιδιά δεύτερης γενιάς

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κοινωνικής ευαισθησίας εκ μέρους του πολιτικού συστήματος κατεγράφησαν σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν σημαντικό αριθμό προσώπων που ζουν στη χώρα μας, και ειδικότερα αφενός τη «Συνεπιμέλεια τέκνων» και αφετέρου την πολιτογράφηση ενηλίκων αλλοδαπών και την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς. Τα θέματα έφεραν προς συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) και Χρ. Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Βεβαίως, στην παρούσα συγκυρία η προαναφερθείσα ευαισθησία, τουλάχιστον όσον αφορά τα κυβερνητικά στελέχη, εκφράστηκε με διαβεβαιώσεις περί την δρομολόγηση λύσεων, και μέσω προσεχών νομοθετικών παρεμβάσεων. Από την ολοκλήρωση αυτών και, φυσικά από την εφαρμογή τους, θα κριθεί και η αξιοπιστία του πολιτικού-κυβερνητικού προσωπικού.

Ο κ. Λοβέρδος αφού υπενθύμισε πως η σημερινή είναι η έβδομη φορά που θέτει το ζήτημα χωρίς έως τώρα να έχει υπάρξει αντιμετώπισή του από διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργούς, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι έχουν ανακύψει προβλήματα, από οικογενειακά δράματα έως και φορολογικού χαρακτήρα εξαιτίας του υφιστάμενου πλαισίου, και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί λύση είτε μέσω ευρύτερων αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο, είτε με υπουργική τροπολογία.

«Είναι ζήτημα που νομίζω ότι λίγο ή πολύ είναι σε γνώση όλων μας, όλους μας απασχολεί και όλους μας κάνει να σκεφτόμαστε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Φαντάζομαι ότι και εσείς, όπως και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ειδικά αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων γίναμε κοινωνοί πολλών ζητημάτων και θεμάτων που προερχόντουσαν από γονείς -καλοπροαίρετες οχλήσεις, εγώ έτσι τις χαρακτηρίζω- οι οποίοι άθελά τους, χωρίς τη δική τους βούληση, πέρασαν τις γιορτές αποκομμένοι από οποιαδήποτε επικοινωνία με τα ίδια, τα δικά τους τα παιδιά. Αυτή είναι μια κατάσταση που νομίζω ότι εύκολα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει κοινωνικά και νομικά απαράδεκτη», σχολίασε αμέσως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας.

«Είναι αλήθεια αυτό που είπατε, κύριε υπουργέ, ότι στις άγιες, στις γιορτινές ημέρες το πρόβλημα αυτό παροξύνεται και τα δράματα εντείνονται. Και εγώ είχα αυτές τις μέρες, ακριβώς όπως και εσείς, πάρα πολλές ενημερώσεις για τέτοια δράματα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.

«Πλέον είναι αρκετά ώριμη η πραγματικότητα για να το αντιμετωπίσουμε, μιας και η νομολογιακή πρακτική ξέρουμε ότι έχει οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο κανόνα που έχει ως αποτέλεσμα την de facto ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας ενός τέκνου σε περίπτωση διαζυγίου στον έναν από τους δυο γονείς. Βεβαίως, κατά συντριπτικό ποσοστό αυτός ο γονέας είναι η μητέρα και ξέρουμε πως λειτουργεί. Ωστόσο, είμαστε όλοι κοινωνοί μιας πραγματικότητας που η κακή χρήση της ανατιθέμενης επιμέλειας, οδηγεί τελικά στην αποκοπή της επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλον γονέα» σημείωσε ο κ. Τσιάρας και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι χρέος μας να νομοθετήσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθυλακώσει τις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο θεσμό της οικογένειας, που θα σέβεται απόλυτα τα συνταγματικά δικαιώματα των μερών -γονέων και παιδιού- και θα διασφαλίζει, τελικά, το πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Ο κύριος στόχος της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης θα πρέπει να αφορά τη γονική μέριμνα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και της ενίσχυσης της κοινής άσκησής της και από τους δύο γονείς, ακόμα και μετά τη διάσταση ή μετά το διαζύγιο». Ως προς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της νομοθέτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε το προσεχές καλοκαίρι, ζητώντας από όλα τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις.

Λίγο αργότερα, ο κ. Γιαννούλης αναπτύσσοντας την ερώτησή του, αφού αναγνώρισε και ευθύνες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τις σημειούμενες καθυστέρησεις στις διαδικασίες για την πολιτογράφηση και απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς, αναφέρθηκε και σε μία περίπτωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την «Ιστορία της Λίζας»:

«Γνώρισα τη Λίζα πριν από λίγο διάστημα. Είναι μία νέα γυναίκα που αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας, αλλά μεγάλωσε την οικογένειά της καθαρίζοντας σκάλες. Δεν τα δραματοποιώ ούτε τα παρουσιάζω θεατρικά. Η γυναίκα αυτή ήρθε από την Αλβανία. Προσέφερε στην ελληνική κοινωνία δύο νέα παιδιά, τα παιδιά της, τον γιο της και την κόρη της. Η κόρη της αυτή τη στιγμή είναι υπότροφος αριστούχος φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη. Ο δε γιος της είναι επίσης υπότροφος στο Πολυτεχνείο σε ειδικότητα αεροναυπηγικής και, μάλιστα, με εξαιρετικές επιδόσεις στην έρευνα, καθώς το έργο του αποκτά διεθνή εμβέλεια. Αυτά τα δύο παιδιά δεν έχουν πάρει ακόμα την ελληνική τους ταυτότητα και προηγουμένως την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια. Τι μου είπε η Λίζα; Της προτάθηκαν δύο λύσεις, κύριε Υπουργέ: Ή να πάει σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης -και το λέω με πλήρη επίγνωση- το οποίο σχετίζεται και με τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία ή να δώσει χρήματα».

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Λιβάνιος, αφού έκανε λόγο για πρόσφατη εντολή, με αφορμή άλλη σχετική καταγγελία, για έλεγχο από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, υπογράμμισε: «Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν οποιαδήποτε κυκλώματα τα οποία παίζουν με τον πόνο και την ανάγκη των πολιτών, των ανθρώπων, να εκμεταλλεύονται και να ζητάνε -εντός ή εκτός εισαγωγικών- «γρηγορόσημο» για να γίνει μια δουλειά». Επί της ουσίας δε, πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και με τις περιφερειακές, αλλά κυρίως με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για να αλλάξουμε και να εξορθολογίσουμε τις διαδικασίες, ώστε να επιταχυνθούν. Υπάρχει βούληση και χρονοδιαγράμματα θα φέρουμε πολύ σύντομα. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι στις επόμενες μέρες έρχεται ένα νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και επίσης περιλαμβάνει και ένα κομμάτι εκσυγχρονισμού των διαδικασιών ιθαγένειας και με την ευκαιρία θα προχωρήσουμε και στη σύσταση τμήματος ομογενών, το οποίο υπήρχε, καταργήθηκε κάποια στιγμή, στον Οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή