«Προκλητικές» χαρακτηρίζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες ο Τζ. Πάιατ

«Προκλητικές» χαρακτηρίζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες ο Τζ. Πάιατ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μονομερείς ενέργειες που έχει προχωρήσει η Τουρκία, είτε αποστέλλοντας πλοία γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε προβαίνοντας σε μονομερείς διακηρύξεις με μέρος της λιβυκής κυβέρνησης, δεν βοηθούν και είναι προκλητικές» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετες στο πνεύμα των προσπαθειών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να οικοδομήσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως ο σωστός τρόπος να γίνει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι αυτός στον οποίο έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όπως οι συζητήσεις με την Ιταλία για το Ιόνιο, με ένα τρόπο που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, διαβουλεύεται με όλα τα μέρη που επηρεάζονται και το κάνει με έναν τρόπο που δεν προκαλεί αχρείαστη αναταραχή στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν και σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως αυτός είναι τομέας που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δουλεύουν μαζί. Είναι θετικό, προσέθεσε, που για τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια οπτική και σημείωσε πως έχουν κοινό συμφέρον, ότι δεν θέλουν να φύγει από τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλώσει.

Επανέλαβε σκιαγραφώντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, πως είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Καταληκτικά, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε τη βούληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35, ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια καλή συνάντηση για το θέμα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Κλαρκ Κούπερ και επισήμανε πως πρόκειται να διεξαχθεί μακρύς διάλογος. Σημείωσε περαιτέρω πως η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο εγχείρημα, και προσέθεσε πως η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα φυσικό βήμα προς το πρόγραμμα F-35.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή