Οι εξελίξεις με τη Λιβύη στο επίκεντρο

Οι εξελίξεις με τη Λιβύη στο επίκεντρο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, η κρίση της Λιβύης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε χθες το απόγευμα δεκτός και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο και συζήτησαν για τις κοινές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεδομένου ότι χθες ξεκίνησε η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, οι κ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης έδωσαν περισσότερη βαρύτητα στο Λιβυκό, ωστόσο αναφέρθηκαν, ακόμα, στην κατάσταση στην Κύπρο, στα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή κατασκευής του αγωγού EastMed αλλά και στη συνεργασία που θα πρέπει να έχουν οι δύο χώρες σε επίπεδο Ε.Ε. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν, επίσης, ένα μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών.

«Συζητήσαμε εκτενώς για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενέργειες που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους τώρα στη Λιβύη. Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο, ή τις ενεργειακές εξελίξεις, δεν πείθουν κανέναν. Ούτε βεβαίως νομιμοποιούν τις παρανομίες», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας.

Kρίσιμο σταυροδρόμι

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην Ε.Ε. «Εχω την έντονη πεποίθηση ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και ο τρόπος που η Ε.Ε. θα τοποθετηθεί επί σημαντικών περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων, θα κρίνουν όχι μόνο το μέλλον της, αλλά και την ίδια της την αξιοπιστία. Εμείς, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο, τον ρόλο που μας αναλογεί, για να μπορεί η Ε.Ε. να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις και να καταστεί, αν θέλετε, σταθεροποιητικός παράγοντας στο σημερινό απρόβλεπτο διεθνές σκηνικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ως εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο υπογράμμισε ότι «η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμενόμενη, γιατί ακριβώς η Τουρκία είναι ένα από τα μέρη που ευθύνεται για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη». Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε, επίσης, την ετοιμότητα της Λευκωσίας να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε χθες ότι υπήρξε διάβημα προς την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη και επισήμανε πως επρόκειτο να συνομιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του Τζεβάντ Ζαρίφ. Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο στο Μαρόκο, όπου θα έχει επαφές στο πλαίσιο του διπλωματικού ανοίγματος της Αθήνας προς χώρες του αραβικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή