Κεκλεισμένων των θυρών η Τουρκία συζήτησε στρατηγική για Κύπρο

Κεκλεισμένων των θυρών η Τουρκία συζήτησε στρατηγική για Κύπρο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προαναγγελθείσα, «κεκλεισμένων των θυρών», συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο τη χάραξη της στρατηγικής της χώρας για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα παραμείνουν απόρρρητα για την επόμενη δεκαετία. Ομως, αρκετοί από τους παρισταμένους βουλευτές την χαρακτήρισαν «βαρετή», ενώ η βουλευτής του κόμματος του κ. Γιλμάζ, κ. Νεσρίν Χαν υποστήριξε ότι «δεν έμαθε τίποτα καινούργιο, αλλά η συζήτηση του θέματος από όλα τα κόμματα ήταν κάτι χρήσιμο».

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να επικεντρωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης, από την Τουρκική κυβέρνηση, της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ, που ήταν παρών στη συζήτηση, είχε πρόσφατα απειλήσει ότι η Τουρκία ενδέχεται να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, εάν η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη νέα φάση διεύρυνσης που τοποθετείται το 2003, ενώ σε ανάλογες αναφορές είχε προβεί και ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ήταν ο βασικός εισηγητής στη χθεσινή συνεδρίαση. Ομως στους κόλπους της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τους τελευταίους μήνες φαίνεται να διαμορφώνεται μία, έστω μικρή, δυναμική υπέρ της άποψης ότι τυχόν προσάρτηση των Κατεχομένων ή άλλη ενέργεια για την παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πλήρη διατάραξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε ακύρωση της ενταξιακής της πορείας.

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία επρόκειτο να εξεταστούν επίσης οι προοπτικές του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδη και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς στις 4 Δεκεμβρίου, άνδρες ασφαλείας απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από την αίθουσα Τύπου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ όλοι οι βουλευτές δεσμεύθηκαν ότι δεν θα «διαρρεύσουν» το περιεχόμενο της χθεσινής συζήτησης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. A. Σεζέρ χαιρέτισε χθες την απόφαση του κ. Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι όμως ενδεικτικό της σκλήρυνσης της στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μιλιέτ», η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δόσει «τίτλους ιδιοκτησίας» στους κατοίκους των Κατεχομένων.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. M. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη λαθρομετανάστευση, δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί πώς έγινε η διαρροή. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για μία από τις πολλές εκθέσεις που συντάσσονται κατά καιρούς και ζήτησε «να σταματήσουν οι συνωμοσιολογίες, τα σενάρια, οι πρακτορικές μέθοδοι και οι λίστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή