Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό πάνω από το Αιγαίο έχει δημιουργήσει η τουρκική αεροπορία τα τελευταία 24ωρα, βάζοντας στο στόχαστρο κατοικημένα νησιά. Χθες, τουρκικά F-16 πέταξαν ακόμα και πάνω από τη Λέρο, ενώ συμπλήρωσαν τις συνολικά 27 υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος, στην Καλόλιμνο, στους Λειψούς, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στις Οινούσσες και στην Παναγιά, καθώς επίσης σε μικρότερες νησίδες, όπως η Λέβιθα. Το μπαράζ υπερπτήσεων καταγράφηκε το πρωί και το μεσημέρι, από συνολικά είκοσι τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 91 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Εξι από τις παραβιάσεις κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16.

Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) αντέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ωστόσο στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η Αγκυρα ουσιαστικά επαναφέρει με τόσο εμφατικό τρόπο την αποκαλούμενη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», την ίδια στιγμή που οι πιλότοι της συμπεριφέρονται αψυχολόγητα, καθώς πλοηγούν τα μαχητικά τους ακόμα και πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Λέρος. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά καταγράφηκε υπερπτήση σε μεγάλο ελληνικό νησί τον Απρίλιο του 2016, όταν τουρκικά μαχητικά, ανεφοδιαζόμενα από ιπτάμενο τάνκερ ΚC-135, πέταξαν πάνω από τη Λέσβο. Τότε δόθηκαν εξηγήσεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο και η υπερπτήση καταγράφηκε ως απλό λάθος. Ωστόσο, πλέον, οι τελευταίες υπερπτήσεις είναι στοχευμένες, καθώς είτε πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των νησιών από το Αγαθονήσι έως την Καλόλιμνο, είτε, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την πίεση προς τη Λευκωσία, καθώς τα ερευνητικά πλοία της συνεχίζουν τις δραστηριότητες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 114/20 του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» ανέλαβε αποστολή εκτέλεσης σεισμικών ερευνών από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 10 Απριλίου σε μια περιοχή η οποία εντοπίζεται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 4 και 5.

Σε διπλωματικό επίπεδο, στην Αθήνα παρατηρείται με σκεπτικισμό η κινητικότητα σχετικά με την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Μετά την προσπάθεια επίλυσης της λιβυκής κρίσης στη Μόσχα, οριστικοποιήθηκε χθες η διάσκεψη του Βερολίνου υπό τη φιλοξενία της Γερμανίας και με τη συμμετοχή 12 ακόμα εθνών, από τα οποία απουσιάζει η Ελλάδα. Εχουν προσκληθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα, εν συνεχεία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κογκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλγερία, καθώς επίσης ως παρατηρητές ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Η Ελλάδα έχει αποδυθεί σε μια διπλωματική προσπάθεια εξεύρεσης διαύλων επαφής με τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Μαρόκο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του στο Μαγκρέμπ, με επισκέψεις στην Αλγερία και στην Τυνησία. Είναι απολύτως σαφές πως στην Αθήνα υπάρχει σοβαρή ενόχληση για την εξαίρεση από μια διάσκεψη στην οποία έχει προσκληθεί μια χώρα φαινομενικά άσχετη, όπως η Δημοκρατία του Κογκό, ενώ η Ελλάδα, η οποία θίγεται άμεσα από το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, παραμένει εκτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή