Αντίστροφη μέτρηση για Πρόεδρο

Αντίστροφη μέτρηση για Πρόεδρο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αργότερα μέσα σε δέκα μέρες αναμένεται να γνωστοποιήσει την απόφασή του, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει πριν και από την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Πάντως, το βήμα από το οποίο θα ανακοινώσει την επιλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται ότι πως θα είναι αυτό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η πρώτη συνεδρίαση της οποίας για το 2020 έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου. Θα ήταν άλλωστε οξύμωρο –δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε 180 ψήφους, και άρα και τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ– να ανακοίνωνε τον υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν αποκλείεται, αφού τίποτα δεν έχει κλείσει. «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και έχει θέσει ως ένα από τα βασικά στοιχεία την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το εκλογικό σύστημα. Επομένως, το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό. Δεν είναι θέμα επίσπευσης ή καθυστέρησης. Ο πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία και θα ανακοινώσει το όνομα στο χρονικό διάστημα των επομένων ημερών, όποτε κρίνει ο ίδιος σκόπιμο», ήταν το λακωνικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις 23 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος, για τον οποίο ο κ. Στέλιος Πέτσας τόνισε χθες ότι «απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές». Ο νόμος, τόνισε ο κ. Πέτσας, «επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού». Πρόσθεσε ακόμα ότι το ανώτατο μπόνους των 50 εδρών δεν σημαίνει ότι «ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική». Κι αυτό διότι «αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, π.χ., του περασμένου Ιουλίου, η Ν.Δ. δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική».

Την ίδια ώρα, από σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει νέο γύρο συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προτεραιοτήτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αρχή θα γίνει σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ακολουθούν το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή και το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη.

«Δύσκολο θέμα το προσφυγικό»

«Το ζήτημα είναι βαθιά κοινωνικό. Δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική, ούτε με θέσεις πολιτικών κομμάτων και αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ένα δύσκολο θέμα», παραδέχτηκε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για τους προπηλακισμούς εναντίον του Νότη Μηταράκη. Απηύθυνε μάλιστα μήνυμα προς τους πολίτες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, ότι θα κλείσουν οι «άναρχες δομές που προσβάλλουν την Ελλάδα και δεν προσφέρουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης» και θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές. Η κατασκευή των οποίων (στη Χίο και στη Λέσβο) αναμένεται να αρχίσει τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που επιδιώκει αυτά να είναι λειτουργικά μέχρι τον Μάιο ή τις αρχές Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την ενδοχώρα, επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο για την αποσυμφόρηση των νησιών με στόχο ο αριθμός να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά 9.000, ενώ μένουν ακόμη 11.000. Πρόσθεσε, δε, ότι το σχέδιο θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει συνολικά, «μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή