Υστερήσεις σε 20 σημεία είδαν οι «Αθάνατοι»

Υστερήσεις σε 20 σημεία είδαν οι «Αθάνατοι»

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να ήταν ευγενής στις διατυπώσεις του, αλλά φρόντισε να παραθέσει περισσότερα από 20 έργα και τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και προβλήματα. O αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ντένις Οσβαλντ, εφάρμοσε τη λογική του «μαστιγίου και του καρότου» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου της ΔΟΕ για την πρόοδο των ολυμπιακών έργων.

Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για το επίπεδο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή. Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της φημολογίας που τη φέρει στα πρόθυρα της παραίτησης. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Οσβαλντ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη από τον οποίο, όπως είπε, απέσπασε τη δέσμευση ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Για την απουσία

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ υποστήριξε ότι η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης από τη χθεσινή συνέντευξη, που συζητήθηκε εκτενώς τις τελευταίες ημέρες, δεν συνδέεται με διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών (κυβέρνησης και ΔΟΕ). Οπως είπε, είχε ήδη συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό και είχαν συμφωνήσει να μην υπάρχει κυβερνητική παρουσία στη συνέντευξη. Ούτως ή άλλως, ο συγκεκριμένος έλεγχος των «Αθανάτων» ήταν «κουτσός», όχι μόνο γιατί ο κ. Οσβαλντ ήρθε με σπασμένο πόδι.

Το κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν ολιγομελές και ασχολήθηκε μόνο με πέντε συγκεκριμένους τομείς της διοργάνωσης: τις μεταφορές, το Ολυμπιακό Χωριό, τις κατασκευές και τη φιλοξενία. Και στους πέντε τομείς, τα στελέχη της ΔΟΕ βρήκαν αρκετή πρόοδο, αλλά ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Στην ουσία, οι «Αθάνατοι» θεωρούν ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί ή να καθυστερήσει κανένα από τα έργα, ενώ πρέπει άμεσα να παρουσιαστούν ρεαλιστικά εναλλακτικά σενάρια για τα έργα που ματαιώθηκαν.

«Το έργο που εκκρεμεί είναι τεράστιο, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένες καθυστερήσεις», είπε ο κ. Οσβαλντ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια κούρσα με τον χρόνο. Οι προβληματισμοί της ΔΟΕ επικεντρώνονται σε μια σειρά από έργα -Μαρκόπουλο, Ελληνικό, Φάληρο, προαστιακός σιδηρόδρομος και τραμ- και σε τομείς όπως οι μεταφορές (κυρίως το κυκλοφοριακό) και οι δοκιμαστικοί αγώνες (test events).

O πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής υποστήριξε, πάντως, ότι «εξεπλάγη θετικά» από την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αφού έχουν γίνει αρκετές αναθέσεις έργων. Επισήμανε, όμως, ότι τα έργα που ανατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα».

Παρατηρήσεις

Εκτενέστατες υπήρξαν οι παρατηρήσεις της ΔΟΕ για το θέμα των μεταφορών. O κ. Οσβαλντ υποστήριξε ότι μετά τη ματαίωση ορισμένων έργων (όπως οι περισσότεροι κόμβοι της Κηφισίας, της Ποσειδώνος κ.λπ.), «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να προσλάβει και νέα στελέχη στην αστυνομία, ώστε να λειτουργήσει ομαλά η κυκλοφορία στην Αθήνα». Αρκετός χρόνος αφιερώθηκε και στο πρόγραμμα κατασκευής του οδικού δικτύου.

Β Οδικά έργα: Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού στην Αθήνα καθιστά πιο δύσκολη την κατάσταση όσον αφορά την κυκλοφορία. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς κάθε χρόνο κυκλοφορούν χιλιάδες νέα αυτόκίνητα στην πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, ο «Αθήνα 2004» και η ΔΟΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τους επισκέπτες να κλείσουν θέσεις στα κρουαζιερόπλοια, γιατί οι τελευταίοι θεωρούν ότι θα χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να φτάσουν από τον Πειραιά στους αγωνιστικούς χώρους. Γι’ αυτό και η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε την κατασκευή δύο γεφυρών (η μία θα ενώνει τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά με το λιμάνι και η δεύτερη τον σταθμό του Φαλήρου με το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας»).

Β Κόμβος Σταυρού: H έγκαιρη κατασκευή του κόμβου στον Σταυρό, όπου δημιουργείται παράλληλα μεγάλος σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Οσβαλντ με τον πρωθυπουργό. O αντιπρόεδρος της ΔΟΕ είπε ότι ο κ. Σημίτης «γνωρίζει το πρόβλημα» και θα «προσέξει πάρα πολύ» ώστε ο συγκεκριμένος κόμβος να παραδοθεί προ των Αγώνων.

Β OAKA: O αντιπρόεδρος της ΔΟΕ υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες όσον αφορά οδικά έργα για την πρόσβαση στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου. Στο OAKA θα γίνουν αναδιαμορφώσεις και βελτιώσεις σε διάφορες εγκαταστάσεις (όπως το στέγαστρο στο στάδιο).

Β Ολυμπιακό Χωριό: «Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το έργο προχωρεί», δήλωσε ο κ. Οσβαλντ, επισημαίνοντας, όμως, το θέμα με τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων.

Β Φιλοξενία: Το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη φιλοξενία της Ολυμπιακής Οικογένειας και των επισκεπτών συζητήθηκε εκτενώς κατά το τελευταίο διήμερο. O κ. Οσβαλντ υποστήριξε χθες ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει δεσμευθεί για 13.000 κλίνες και άλλες 3.000 κλίνες σε κρουαζιερόπλοια. Δεν έχει, όμως, υπάρξει λύση στο έλλειμμα 3.000 θέσεων. O πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ υποστήριξε ότι αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τότε οι νέες κλίνες δεν θα έχουν παραδοθεί πριν από τους Αγώνες.

«Αν η κατασκευή ξενοδοχείων ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2002, τότε δεν θα προλάβουμε», κατέληξε. Οι καθυστερήσεις στις νέες μονάδες συνδέονται κυρίως με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην έκδοση των σχετικών αδειών από τους συναρμόδιους φορείς. H Οργανωτική Επιτροπή εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες καμπίνες σε κρουαζιερόπλοια.

Δεν απάντησε στα περί παραίτησης η κ. Αγγελοπούλου

Από σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησής της. H πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτηση που αφορούσε τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί παραιτήσεώς της και συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του «Αθήνα 2004». Με την ίδια επιμέλεια απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε κυβερνητικά στελέχη. «Προσωπικά έχω θαυμάσιες σχέσεις με όλους και δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά», είπε η κ. Αγγελοπούλου. Υποστήριξε, όμως, ότι «με ενδιαφέρει, όπως κάνω εγώ τη δουλειά μου, να δω να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους». H ίδια έδειξε ενοχλημένη από το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, προσθέτοντας ότι «η ένταση και ο αποπροσανατολισμός από τις πραγματικές διαστάσεις του εγχειρήματος δεν βοηθάει».

Μέσα από μια εκτενέστατη παρουσίαση των αρμοδιοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής, η κ. Αγγελοπούλου επιχείρησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των έργων για την Ολυμπιάδα. «H κυβέρνηση είναι αυτή που έδωσε εγγύηση στη διάρκεια της διεκδίκησης πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οργανώσει καλά τους Αγώνες», υποστήριξε. H πρόεδρος του «Αθήνα 2004» πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται με το να κρύβονται». Αντίθετα, «πρέπει να τα βλέπουμε και να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις». H κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι οι ρόλοι μεταξύ κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής είναι διακριτοί, αλλά «η εργασία πρέπει να είναι παράλληλη, αποτελεσματική και να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας των Αγώνων».

Ενα παράδειγμα που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης είναι ενδεικτικό του έργου που πρόκειται εκτελεστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2004: για κάθε μία από τις 37 ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα συνδυαστούν οι υπηρεσίες από 40 διευθύνσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για θέματα που ξεκινούν από την ασφάλεια και καταλήγουν στη διατροφή. H Οργανωτική Επιτροπή θα εκπαιδεύσει, θα διαχειριστεί και θα συντονίσει 150.000 εργαζομένους και εθελοντές. Το συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε από την κ. Αγγελοπούλου ως επιχείρημα για το σημαντικό έργο που έχει αναλάβει η Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή