Αντιφατικά μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά στο «ναι» το ΚΙΝΑΛ για Σακελλαροπούλου

Αντιφατικά μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά στο «ναι» το ΚΙΝΑΛ για Σακελλαροπούλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής και παραπομπή των επίσημων ανακοινώσεων έπειτα από κομματικές συνεδριάσεις αποφάσισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγη μόλις ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατηγόρησαν τον κ. Μητσοτάκη πως «λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε τον θεσμό του ΠτΔ», σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που «από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας». Επιπλέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση είδαν αντιπερισπασμό στην επιλογή της ημέρας για την ανακοίνωση, καθώς συνέπεσε με «το φιάσκο με το λιβυκό και το μεταναστευτικό». Στο διά ταύτα, αν δηλαδή βλέπει θετικά ή όχι την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να απαντήσει υπογραμμίζοντας πως «θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει τη στάση του κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών ήταν αντιφατικές, με άλλους να σημειώνουν πως η κ. Σακελλαροπούλου «δεν έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται η παρούσα συγκυρία» και άλλους να μιλούν για μια υποψηφιότητα που «σηκώνει συζήτηση».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος για να αποφασιστεί συλλογικά η στάση του κόμματος στο ζήτημα. Χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Το γεγονός, πάντως, ότι η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο» κάνει πολλούς τρίτους παρατηρητές να πιστεύουν πως η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί παρά να είναι στο τέλος θετική. Για τη στάση του ΚΚΕ δεν υπάρχει αμφιβολία, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα παραδοσιακά είναι αρνητικό ανεξαρτήτως προσώπων. Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αριστεροφοβία».

Ο κ. Βελόπουλος, λίγο μετά την ανακοίνωση, επέλεξε το Τwitter για να δώσει ένα πρώτο κλίμα. Στο πρώτο tweet ο κ. Βελόπουλος ανέφερε: «Οταν βγαίνοντας από το Μαξίμου είπα το όνομα θα είναι έκπληξη, όλοι έλεγαν ότι έλεγα ότι να ’ναι! Η επιλογή Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την “αριστεροφοβία” της Ν.Δ.! Ερώτηση: ποιος τη γνωρίζει στον πλανήτη για να ληφθεί υπόψιν η άποψή της διεθνώς;» Σε δεύτερο tweet ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε: «Δεν αναφέρομαι στο πρόσωπό της! Είναι αξιοσέβαστη, αλλά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ξέρουμε εάν κάνει! Θα συσκεφθούν τα όργανα και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού “ζυγίσουμε” το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον!» Τέλος, και το ΜέΡΑ25 έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα στις 5.30 Πολιτική Γραμματεία, ώστε να αποφασιστεί η στάση του κόμματος. Χθες, στενοί συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη σημείωναν στην «Κ» ότι τα πάντα θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή