«Πανόραμα» της τρομοκρατίας

«Πανόραμα» της τρομοκρατίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απόρρητο έγγραφο, έκθεση υπηρεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, είδε χθες το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Τα Νέα». H έκθεση που δημοσιεύεται αυτούσια, παρουσιάζει μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές έχουν προσεγγίσει το θέμα, τις πρακτικές που εφαρμόζονται, τα στοιχεία, με βάση τα οποία προχωρούν οι έρευνες και τις διάφορες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για να ερμηνευθεί το φαινόμενο. Χωρίς να προσθέτει κάτι ουσιαστικό στα όσα κατά καιρούς αποσπασματικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παραμένει το πρώτο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύεται αυτούσιο. H εφημερίδα δεν αναφέρει ποια υπηρεσία συνέταξε την έκθεση, ενώ και ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του εγγράφου, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η έκθεση συντάχθηκε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια και, ειδικότερα, λίγο μετά την υπόθεση Οτσαλάν για την οποία η «17 Νοέμβρη» είχε στείλει προκήρυξη. Εκεί σταματούν χρονικά οι αναφορές που γίνονται στη συγκεκριμένη οργάνωση. Επιπλέον, στα στοιχεία που αναφέρεται ότι έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές, δεν γίνεται καμιά αναφορά στον τραυματισμό μέλους της οργάνωσης στην επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη ούτε στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία Σόντερς και την ενεργό εμπλοκή των Βρετανών στις έρευνες. Εκτοτε, σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, έχουν συνταχθεί νεότερες εκθέσεις για το θέμα, εμπλουτισμένες κάθε φορά με νέα στοιχεία.

Η εικόνα που παρουσιάζεται να έχουν οι Αρχές για την τρομοκρατία είναι αυτή που κατά καιρούς αποσπασματικά έχει παρουσιασθεί. Γίνεται αναφορά στη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων», στην εκτίμηση δηλαδή ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές οργανώσεις και, κυρίως, μεταξύ «17N» και ΕΛΑ, που βασίζεται στα ευρήματα της γιάφκας της οδού Καλαμά, η οποία είχε θεωρηθεί γιάφκα του ΕΛΑ, όπου είχαν βρεθεί κλειδιά αυτοκινήτων, τα οποία είχε χρησιμοποιήσει η «17N». Επαναλαμβάνεται επίσης η εκτίμηση ότι η «17N» «χρηματοδότησε» τις δραστηριότητές της με ληστείες, καθώς σε δύο ληστείες έχει αποδεδειγμένα χρησιμοποιηθεί οπλισμός της οργάνωσης. Στην έκθεση επισημαίνεται επιπλέον και η δυσκολία των Αρχών να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους. Εκτενής αναφορά γίνεται και στα αρχεία της Στάζι, η πρόσβαση στα οποία έδωσε στοιχεία για σχέσεις του διεθνούς τρομοκράτη Κάρλος με τον ΕΛΑ.

Η διαρροή της έκθεσης προκάλεσε την έντονη δυσφορία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς, εκτός των άλλων, θεωρήθηκε κίνηση προλείανσης του εδάφους για επικείμενες συλλήψεις. Το ενδεχόμενο αυτό διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε κράτος δικαίου και δεν θα αλλάξει σε τίποτα η θέση που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψιν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης» και χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση «τυχαίο γεγονός».

Ερευνες για τη διαρροή

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. M. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη λαθρομετανάστευση, δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί πώς έγινε η διαρροή. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για μία από τις πολλές εκθέσεις που συντάσσονται κατά καιρούς και ζήτησε «να σταματήσουν οι συνωμοσιολογίες, τα σενάρια, οι πρακτορικές μέθοδοι και οι λίστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή