Λεκτικό «άνοιγμα» Τσαβούσογλου προς την Αθήνα

Λεκτικό «άνοιγμα» Τσαβούσογλου προς την Αθήνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνάψει μνημόνιο κατανόησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ελλάδα, παρόμοιο με αυτό που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, εκδήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τόνισε ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράψαμε με τη Λιβύη είναι επίσης το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο τραπέζι. Εδώ, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης ή συμφωνία στην Ανατ. Μεσόγειο, παρόμοιο με αυτό, για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, με εξαίρεση την Ελληνική Κύπρο (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία). Υπό αυτήν την έννοια, θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αυτό τον διαμοιρασμό μέσω διαλόγου, μέσω διπλωματίας, με ένα δίκαιο τρόπο». Εθεσε ως όρο να μην αποκλειστεί η Τουρκία, υπονοώντας σαφώς τα τριμερή σχήματα συνεργασίας και τη συμφωνία για τον EastMed. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας συνεχίστηκαν. Και εδώ επίσης, η εξίσωση έχει αλλάξει τώρα, αλλά δεν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνο υπέρ μας και εναντίον των άλλων», είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου εκλαμβάνονται και ως μια προσπάθεια μείωσης των τόνων από πλευράς της Αγκυρας ευρύτερα. Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η αντικατασκοπεία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων συμπεριέλαβε για πρώτη φορά την Τουρκία στη λίστα των χωρών που θεωρούνται απειλές για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ (Times of Israel). Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ισραηλινές υπηρεσίες δεν κάνουν λόγο για συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία, αλλά για τις πολιτικές του Ερντογάν και τις στενές σχέσεις του κόμματός του ΑΚΡ με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται λίγες ημέρες μετά τις αναφορές στον τουρκικό Τύπο για την πιθανότητα ενίσχυσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων σε περίπτωση που ο Μπ. Νετανιάχου χάσει τις εκλογές του Μαρτίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Μαρόκου, Ν. Δένδιας και Νάσερ Μπουρίτα, αντίστοιχα, τάχθηκαν κατά των μνημονίων Αγκυρας – Τρίπολης. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως οι δύο συμφωνίες κινούνται «εξ ολοκλήρου εκτός πεδίου διεθνούς δικαίου, είναι παράνομες και δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα». Αφησε αιχμές για τη μη πρόσκληση στη διάσκεψη του Βερολίνου και του Μαρόκου. «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το Μαρόκο ήταν ο βασικός παράγοντας της συμφωνίας Σκιράτ, η οποία είχε επιτυχή κατάληξη μετά οκτώ μήνες σκληρής δουλειάς», επισήμανε. Ο κ. Μπουρίτα, αναφερόμενος στα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, έκανε λόγο για «νομικές δεσμεύσεις και πολιτικές θέσεις» που «εξυπηρετούν ξένες ατζέντες και δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον του λιβυκού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή