«Μήνυμα» Καλλίνικου στον Χριστόδουλο

«Μήνυμα» Καλλίνικου στον Χριστόδουλο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγριος «καβγάς» έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ του ιδρυτού της Αδελφότητος «Χρυσοπηγή», Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλινίκου και του μέλους της μοναστικής αυτής οργανώσεως Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου. Αφορμή, η επιλογή προσώπου για τη χηρεύουσα Μητρόπολη Σύρου. Πραγματική αιτία όμως φέρεται να είναι, κατά τους γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά πράγματα, η διαφαινόμενη από καιρό διάθεση του Αρχιεπισκόπου να δημιουργήσει ένα καινούργιο, δικό του περιβάλλον από νέους κληρικούς, τους οποίους έχει αναδείξει ο ίδιος, και να αποστασιοποιηθεί σιγά σιγά από τη «μητρική αγκάλη» της «Χρυσοπηγής» και του κ. Καλλινίκου. O τελευταίος, αρνούμενος να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, λέγεται ότι έχει αποφάσει να «κοντράρει» τον κ. Χριστόδουλο σε ορισμένα θέματα, ώστε να του δείξει τη δύναμη της οργανώσεως από την οποία προήλθε και να του ανακόψει έτσι την πορεία απογαλακτισμού από τη «Χρυσοπηγή», σπέρνοντας την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του σε κλήρο και λαό, με αιχμή του δόρατος την «επιλογή ακατάλληλων κληρικών προς αρχιερατεία». Τον κ. Καλλίνικο ακολουθούν οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Δημητριάδος και Σάμου, ενώ η υπό διαμόρφωσιν ομάδα του κ. Χριστόδουλου αποτελείται από τους Αρχιερείς Θεσσαλιώτιδος, Καισαριανής και Σαλώνων, τους οποίους ακολουθούν ως νεώτεροι αρκετοί αρχιμανδρίτες οι οποίοι, με τον καιρό, αναμένεται να προωθηθούν από τον Αρχιεπίσκοπο σε μητροπολιτικές έδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες όμως διαψεύδει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κανείς από τα παλαιά και νέα μέλη της «Χρυσοπηγής» δεν μπορεί να συμβιβασθεί με αυτήν την καινούργια πραγματικότητα και η λέξη που εύκολα βγαίνει από τα χείλη τους είναι: «Αχάριστος» και συμπληρώνουν: «τον κάναμε Αρχιεπίσκοπο και αυτός θέλει να μας πετάξει έξω. Αλλά θα δει…».

Η πρώτη «κόντρα» έγινε με την εισήγηση του κ. Χριστόδουλου για διχοτόμηση της Μητροπόλεως N. Σμύρνης. O κ. Καλλίνικος αρνήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο την υποστήριξη της οργανώσεως, αλλά ηττήθηκε κατά κράτος. Μόνον οι τέσσερις της «Χρυσοπηγής» ψήφισαν κατά, ενώ το αρχιεπισκοπικό αίτημα πέρασε με πάνω από πενήντα ψήφους στην Ιεραρχία.

Ως δεύτερο «πεδίο αντιπαραθέσεως» επελέγη από την Αδελφότητα η εκλογή Μητροπολίτου Σύρου, αλλά εμμέσως και η πλήρωση της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο κ. Χριστόδουλος προτείνει κληρικούς που προέρχονται από ετερόκλητες εκκλησιαστικές τάσεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις, ενώ ο κ. Καλλίνικος προβάλλει αρχιμανδρίτες που έχουν οργανωσιακές ρίζες, όπως επίσης και για τη Μητρόπολη N. Σμύρνης, κάτι που, όπως λέγεται, δεν επιθυμεί να πράξει και μάλιστα τόσο «μαζικά» ο Αρχιεπίσκοπος, για να μην κατηγορηθεί για «επιστροφή στο παρελθόν», κατηγορία την οποία του έχουν προσάψει αρκετές φορές πολιτικά κινήματα της Αριστεράς. «Δεν μπορεί να καταλάβει ο Πειραιώς ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να σκέπτεται σαν ομαδάρχης» τονίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του και συμπληρώνουν ότι δεν φοβούνται τις όποιες αντιδράσεις Καλλινίκου, γιατί δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ιεραρχία. Το γεγονός μάλιστα ότι επέλεξε ο γηραιός ιεράρχης να βγει στα «κανάλια» και να εκθέσει τον κ. Χριστόδουλο και όχι να επιλυθεί εσωεκκλησιαστικά η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών, φανερώνει ουσιαστικά ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις καταστάσεις μέσω της δημοσιοποιήσεως προσωπικών του θέσεων και απόψεων, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να βρει συμπαραστάτες ανάμεσα στους Ιεράρχες. Για καλό και για κακό όμως, ο Αρχιεπίσκοπος χώρισε στα δύο τις εκλογές Μητροπολιτών. Μέσα στον Δεκέμβριο θα εκλεγούν σε Σύρο, Σιδηρόκαστρο και Χαλκίδα και αργότερα στη N. Σμύρνη, όπου θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί σαφής πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει πρώτα το μεταθετό, αφού ο κ. Χριστόδουλος θέλει να τις πληρώσει διά μεταθέσεως. Και στην περίπτωση αυτή φοβάται πιθανή σύμπλευση με τον Μητροπολίτη Πειραιώς, Αρχιερέων που θα επιθυμούσαν να τον «κοντράρουν» γερά και να υποστεί κάποια ήττα, για προσωπικούς τους λόγους.

Οι ψήφοι λοιπόν των τριών Μητροπολιτών πού θα εκλέξει τον Δεκέμβριο τού χρειάζονται για να «κοιμάται ήσυχος» στη συνέχεια.

Η «Χρυσοπηγή»

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το μένος της επιθέσεως Καλλινίκου κατά των αρχιεπισκοπικών επιλογών που βγάζουν τη «Χρυσοπηγή» έξω από το παιχνίδι εξουσίας. Σε χθεσινή ανακοίνωση μιλάει επιτιμητικά για τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και τον Μητροπολίτη Σερρών, φανερώνοντας τη διάθεση που είχε πάντα για «γερές κόντρες». O Θεσσαλιώτιδος είναι πνευματικό παιδί του Χριστόδουλου και ανήκει στη «νέα ομάδα», ενώ ο Σερρών Μάξιμος δέχεται για δεύτερη φορά τις βολές του. Το 1981, όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ προσπάθησε να τον εκλέξει Μητροπολίτη Σπάρτης, μεταχειρίστηκε ο Καλλίνικος τις ίδιες «ηθικοπλαστικές» μεθόδους με τις οποίες προσπαθεί να ματαιώσει τώρα την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου Πολυκανδριώτη στη Σύρο και το πέτυχε. Στη συνέχεια έγινε δεκτός σαν φίλος στη «Χρυσοπηγή» ο κ. Μάξιμος, γιατί «χρειαζόταν» για την εκλογή Αρχιεπισκόπου, και τώρα που υποστηρίζει τον κ. Χριστόδουλο για να εκλέξει και αυτός με τη σειρά του δικό του κληρικό στο Σιδηρόκαστρο, δέχεται τα πυρά του Μητροπολίτου Πειραιώς. Οπως δε τονίζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, μπορεί η προσπάθεια Καλλίνικου να μη φέρει αποτέλεσμα και να γίνει αυτό που επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος, όμως για άλλη μια φορά θα προβληματίσει τον λαό η σημερινή εικόνα της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή