Στ. Πέτσας: Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου είναι ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική

Στ. Πέτσας: Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου είναι ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί η κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και ελπίζει σε μία εθνική αναγέννηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Τι καλύτερο από μία γυναίκα να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση. Η πρότασή μας για να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική. Ελπίζουμε να τη θεωρήσουν έτσι και οι άλλες πτέρυγες της Βουλής», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Σύνταγμα και η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνεται από τον πρωθυπουργό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης.

«Αυτό επιδιώξαμε κι εμείς από την αρχή. Δεν είναι μέσα στις πρόνοιες του Συντάγματος και της παράδοσης το στρίμωγμα των πολιτικών αντιπάλων, αλλά η δυνατότητα οικοδόμησης μίας συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο, το οποίο καλείται να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος, που προβλέπει το Σύνταγμα. Επομένως, αυτό ήταν το βασικό πνεύμα που πρυτάνευσε, αλλά πολύ σημαντικά είναι και τα άλλα χαρακτηριστικά των συμβολισμών: Γυναίκα, νέα εποχή, νέα δεκαετία, μετά από μία δεκαετή κρίση. Όλα αυτά τα στοιχεία, πιστεύουμε, στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου θα τα αναγνωρίσουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα και θα έχουμε μία ευρεία συναίνεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση περιμένει σήμερα τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, είναι σεβαστή η αρνητική θέση του ΚΚΕ, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή και η κυβέρνηση ελπίζει η πρώτη ψηφοφορία να είναι και η τελευταία.

Για το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διόγκωσε το πρόβλημα γιατί δεν είχε τα σωστά συστατικά η πολιτική.

«Πριν από έξι μήνες αποφασίσαμε να βάλουμε σε κίνηση ένα σχέδιο, το οποίο έχει τέσσερις άξονες. Πρώτον είναι η φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Τρίτον είναι οι αυξημένες επιστροφές. Τέταρτον είναι η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, τη στιγμή που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Στο πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, προσπαθήσαμε να βάλουμε περιεχόμενο σ' αυτούς τους τέσσερις άξονες», υπογράμμισε και ανέφερε αναλυτικά τι έγινε σε αυτό το διάστημα, όπως, μεταξύ άλλων, ο νόμος για την επιτάχυνση του ασύλου, η αποσυμφόρηση των νησιών και το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» του υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή ένα αυτοκίνητο με ρόδες και βάζουμε στη θέση του οδηγού έναν υπουργό, που έχει πλέον όλο αυτό το περιεχόμενο έτοιμο για να προχωρήσει, για να έχουμε πιο γρήγορη ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Είναι μία κίνηση αποφασιστικότητας και σοβαρότητας ότι επιλέγεται ως υπουργός ένα πρόσωπο, το οποίο κατάγεται από την Χίο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο εθνικός συντονιστής που έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Στεφανής, παραμένει, ο κ. Κουμουτσάκος, που είχε τη διεθνή πτυχή του θέματος, παραμένει και θα έχει τώρα τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης και της αναθεώρησης των διαδικασιών του Δουβλίνου.

«Σημασία έχει το σχέδιο και κάθε φορά κάνουμε τις κινήσεις που απαιτείται, ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα», σημείωσε.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Πέτσας είπε πως έχουν γίνει 9.000 μετακινήσεις και μένουν άλλες 11.000, ενώ επανέλαβε ότι θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές.

«Οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, θα κλείσουν. Στην ενδοχώρα, οι αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την κατανομή. Εμείς έχουμε πει ότι θα σεβαστούμε το όριο του 1% που έχουμε θέσει σε επίπεδο περιφέρειας και δεν θα ξεφύγουμε από αυτό. Δεν θα ξεφύγουμε απ' αυτό το όριο και δεν θα υπάρξουν άλλες μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές ο στόχος μας είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι σε πλήρη λειτουργία και η διαδικασία των επιτροπών, που θα επιτρέψουν τις αυξημένες επιστροφές. Έχουμε πει 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, ενώ στα 4,5 χρόνια είχαν γίνει 1.806. Έχουμε και τη διαδικασία των κλειστών κέντρων, που ξεκινάει η κατασκευή τους άμεσα, με στόχο, όπως είχαμε θέσει, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε τότε προτεραιότητα σε αυτό και τώρα δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας και δημόσια πως θέλουμε να συμμετάσχουμε και ιδιωτικά στις επικοινωνίες μας μέσω της διπλωματικής οδού και όχι μόνον. «Δεν κατέστη δυνατόν να είμαστε σε αυτήν τη συνεδρίαση της Κυριακής. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την περιοχή μας γιατί θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί», επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι κάποιος που μπορεί να είναι προκλητικός, δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ισχυρός. «Η τουρκική προκλητικότητα έχει αποδοκιμαστεί και έχει μπει στο περιθώριο από όλους τους παγκόσμιους "παίχτες", συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, των Αμερικανών, των Ρώσων, όλων των χωρών της περιοχής. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχει μία άκυρη "συμφωνία" ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον κ. Σάρατζ και την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Επομένως, χτίζοντας πάνω σε αυτά τα δύο, προχωρούμε για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι' αυτό. Γι' αυτό να είναι όλοι σίγουροι», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως η εξωτερική πολιτική δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική και κομματικές αντιπαραθέσεις. «Επομένως, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, εμείς θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή