Στην Αθήνα για κρίσιμες επαφές ο στρατηγός Χαφτάρ

Στην Αθήνα για κρίσιμες επαφές ο στρατηγός Χαφτάρ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, με βασικό σκοπό την αποφυγή εξελίξεων που θα βλάπτουν περαιτέρω τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί η έκτακτη επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ενώ νωρίτερα το πρωί θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Οι κ. Χαφτάρ και Δένδιας συναντήθηκαν ανεπισήμως και χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την άφιξη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η λεπτομέρεια ότι ο κ. Χαφτάρ αφίχθη στην Αθήνα με πτήση από τη Βεγγάζη, όπου λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος εξασφάλισε τη συναίνεση του στρατηγού για κατάπαυση του πυρός μέχρι τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Το τελευταίο 24ωρο η Αθήνα έχει εντατικοποιήσει την επικοινωνία της με το Βερολίνο, με σκοπό να αντιστρέψει το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί ενόψει της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός δεν είναι ο μοναδικός δίαυλος που έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες με το Βερολίνο. Υφίστανται, ακόμη, πιέσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες για μια λύση της τελευταίας στιγμής, που είτε θα οδηγούσε την Ελλάδα, έστω και εμβόλιμα, στη Διάσκεψη του Βερολίνου είτε θα άνοιγε προοπτικές για κάποιου άλλου τύπου συνομιλίες, με την Αθήνα να έχει ρόλο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα από τη Γαλλία. Κατ’ αρχάς χθες από το Κε ντ’ Ορσέ επισημάνθηκε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε ότι «το μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης αποτελεί θέμα μείζονος ανησυχίας». Οπως αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ «η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας».

Παράλληλα, χθες η Γαλλία ζήτησε και επισήμως να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), όπου ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ιταλία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή