Πολιτικοποίηση της αναμέτρησης με στόχο την ανάκαμψη στις νομαρχίες

Πολιτικοποίηση της αναμέτρησης με στόχο την ανάκαμψη στις νομαρχίες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «τελευταίες πινελιές» στη στρατηγική του εν όψει των κρίσιμων για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, μέχρι το τέλος της τετραετίας, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, βάζει σταδιακά το ΠΑΣΟΚ.

Οι οριστικές αποφάσεις, τύποις, θα ληφθούν σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στις αρχές Ιανουαρίου. Ομως το επιτελείο που έχει συγκροτηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη και με τη συμμετοχή των κ. K. Σκανδαλίδη, M. Νεονάκη, Λ. Κατσικαρέλη και N. Σαλαγιάννη έχει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, διαμορφώσει ήδη τους βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθεί.

Στις νομαρχίες και σε περίπου 70 μεγάλους δήμους, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει την έντονη πολιτικοποίηση της αναμέτρησης, η οποία, σύμφωνα με τη στρατηγική του κ. Λαλιώτη, θα πρέπει να συμπυκνωθεί στο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση». Για το λόγο αυτό, και σε μια «χειρονομία» προς τον ΣΥμε τον οποίο επιζητούνται συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει εκ προοιμίου ότι στο β΄ γύρο, όπου αντίπαλοι είναι υποψήφιος της Ν.Δ. και κάποιος προερχόμενος από τα λοιπά κόμματα της Αριστεράς, θα υποστηρίξει τον δεύτερο.

Επίσης, στις νομαρχίες και στους συγκεκριμένους δήμους το ΠΑΣΟΚ θα δώσει «επίσημο χρίσμα» στους υποψηφίους του. H επιλογή αυτή έχει συγκεκριμένο σκεπτικό. Στη Χαριλάου Τρικούπη τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των νομαρχιών που ελέγχουν, καθώς στην αναμέτρηση του 1998 το ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει μόλις σε 14 με αμιγώς κομματικό υποψήφιο και σε άλλες οκτώ σε συνεργασία με τους σχηματισμούς της Αριστεράς. Για να επιτευχθεί, όμως, ο συγκεκριμένος στόχος, η μάχη θα πρέπει να διεξαχθεί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συντεταγμένες, εξέλιξη στην οποία συμβάλλει η απόδοση του «χρίσματος» – σε συνδυασμό βεβαίως με τις απαραίτητες «πιέσεις» προς όσους φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι ως «αντάρτες» να μην εκτεθούν. Τυχόν ανατροπή του αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ τοπίου στους συσχετισμούς στις νομαρχίες, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ότι μπορεί εκτός των άλλων να μειώσει τις εις βάρος του εντυπώσεις από την ενδεχόμενη απώλεια των τριών μεγάλων δήμων, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Για να συμβεί, πάντως, αυτό, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ, πέραν των νομαρχιών τις οποίες ήδη ελέγχει, να επικρατήσει και σε μια σειρά από νομούς στους οποίους το 1998 οι υποψήφιοί του ηττήθηκαν με μικρή διαφορά, όπως η Αρκαδία, η Σάμος, η Αιτωλοακαρνανία, η Δράμα, η Φλώρινα, η Φθιώτιδα και τα Δωδεκάνησα.

Εντελώς διαφορετική θα είναι όμως η προσέγγιση της Χαριλάου Τρικούπη στους 800 περίπου «Καποδιστριακούς» δήμους. Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει και σ’ αυτούς ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για λόγους εντυπώσεων, όσο πολιτικής ουσίας: τυχόν ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο επίπεδο θα επιτρέψει στη Ρηγίλλης να αποκτήσει σημαντικές προσβάσεις στο διοικητικό μηχανισμό της χώρας, εξέλιξη η οποία ίσως επηρεάσει καταλυτικά την έκβαση των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τους μισούς περίπου από τους «Καποδιστριακούς» δήμους που είχε κερδίσει το 1998 είτε μόνο του ή σε 100 περίπου περιπτώσεις από κοινού με τον ΣΥΝ, η Χαριλάου Τρικούπη θα αποφύγει να δώσει επίσημα «χρίσματα» στους υποψηφίους της. Ετσι, αφ’ ενός διευκολύνονται οι τοπικές συμφωνίες με τον ΣΥγια από κοινού υποψηφιότητες, ενώ, παράλληλα, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε στο β΄ γύρο οι υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ που απέτυχαν να «φθάσουν στη δεύτερη Κυριακή» να στηρίξουν τότε τον διεκδικητή της δημαρχίας από τον ίδιο κομματικό χώρο. Εξ άλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν λησμονούν ότι το 1998 πολλοί «αντάρτες», λόγω της «πικρίας» τους επειδή δεν έλαβαν το «χρίσμα», ενίσχυσαν στο β΄ γύρο με τις δυνάμεις τους τον υποψήφιο της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το λάθος να ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στην Αθήνα πριν οριστικοποιήσει τις επιλογές της η Ρηγίλλης. Οπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ, με την πρόωρη δημοσιοποίηση των επιλογών του, έδινε στη Ν.Δ. τη δυνατότητα να «αποδομήσει» το προφίλ του υποψηφίου του και κυρίως, με την αξιοποίηση του όπλου των δημοσκοπήσεων, να επιλέξει το πρόσωπο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης έναντι του έχοντος το «χρίσμα» από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή