Τριπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη Μέρκελ

Τριπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη Μέρκελ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνοντας τις διπλωματικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα ενόψει της αυριανής διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς την καγκελάριο κινήθηκε σε τρία επίπεδα: Πρώτον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στην αυριανή διάσκεψη του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι το θέμα της Λιβύης άπτεται άμεσα των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Δεύτερον, μετέφερε στην κ. Μέρκελ την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες. Τόσο αυτές που έλαβαν χώρα στη Λιβύη μετά την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τρίπολης – Αγκυρας, τα οποία χαρακτήρισε «άκυρα», όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Τρίτον, ο πρωθυπουργός κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην αυριανή διάσκεψη να εφαρμόσουν την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Ο πρωθυπουργός άκουσε την κ. Αγκελα Μέρκελ να εκφράζει την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της Ε.Ε., ενώ σημείωσε προς τον πρωθυπουργό πως η διάσκεψη δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Οσον αφορά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επανέλαβε στην καγκελάριο αυτό που είχε δηλώσει πριν από ένα εικοσιτετράωρο, σε συνέντευξή του, περί του δικαιώματος να ασκηθεί βέτο στην Ε.Ε. εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Τρίπολης – Αγκυρας. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε αποκαλύψει πως πήρε σχετική πρωτοβουλία να στείλει επιστολή σε όλους τους ομολόγους του, «με την οποία τους ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις και για το άκυρο μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη», προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε στιγμή τεθεί θέμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λιβύη και δεν έχει ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα θέσει βέτο και δεν θα προχωρήσει καμία άλλη συζήτηση».

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ εντάσσεται σε ένα γενικότερο, συντονισμένο πλαίσιο, όπως ξεδιπλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ώστε να ασκηθούν πιέσεις με κάθε τρόπο ενόψει της διάσκεψης της Κυριακής, ώστε να αντιστραφεί όσο το δυνατόν περισσότερο για την Αθήνα το κλίμα που διαμορφώθηκε από την απουσία της χώρας. Δεν είναι μόνο η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει ανοίξει μόνο ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου και Αθήνας – Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αλλά γίνονται προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και από το Παρίσι. Η τοποθέτηση του γαλλικού ΥΠΕΞ πως η τουρκολιβυκή συμφωνία «αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας», είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Για την Αθήνα, πάντως, ο επόμενος βασικός στόχος, από τη στιγμή που θα είναι απούσα από το Βερολίνο, είναι να υπάρξουν μελλοντικά συνομιλίες για το λιβυκό θέμα με την Ελλάδα παρούσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή