Ερωτήματα για Ερντογάν και διάψευση Ζάιμπερτ

Ερωτήματα για Ερντογάν και διάψευση Ζάιμπερτ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε, χθες, ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κατόπιν παρέμβασης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδα Bild, που αναρωτιόταν αν «υπαγόρευσε ο Τούρκος πρόεδρος στην καγκελάριο τη λίστα των καλεσμένων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη αυτήν την Κυριακή»; Η εφημερίδα ανέφερε ότι είχε πληροφορίες πως ο Ερντογάν επέμεινε να μη συμμετάσχει στη συνάντηση εκπρόσωπος της Ελλάδας και σημείωνε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς η Ελλάδα είναι ο εγγύτερος γείτονας της Λιβύης. Στο παρασκήνιο της τουρκικής στάσης βρίσκονται οι διμερείς διαφορές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, κατά τη γερμανική εφημερίδα, αφού η Αγκυρα διατείνεται ότι –σε αντίθεση με την Ελλάδα– εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσεκλήθη στις διαβουλεύσεις του Βερολίνου κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας. «Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», είπε ο κ. Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων». Ανέφερε ότι η «συμφωνία» Τρίπολης – Αγκυρας συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά συμπεράσματα, αλλά «δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η διάσκεψη της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κ. Μέρκελ θα επαναλάβει στη διάσκεψη τη θέση της Ε.Ε. για το μνημόνιο Τρίπολης – Αγκυρας, είπε ότι «δεν θα προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της διάσκεψης». Κληθείς να εξηγήσει με ποιο κριτήριο προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για τη Λιβύη στην Αφρικανική Eνωση.

Ο κ. Ζάιμπερτ ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Αγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την προσεχή Παρασκευή στην Τουρκία και θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αμέσως μετά τη συμμετοχή της στο Νταβός. Στην ατζέντα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να κυριαρχήσουν το προσφυγικό, η κρίση στη Λιβύη και στη Συρία. Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των αφίξεων στα ελληνικά νησιά και των πολλαπλών απειλών εκ μέρους του Ερντογάν, εκφράζονται ανησυχίες ότι η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικό θα μπορούσε να καταρρεύσει. Μετά τη συμφωνία αυτή, το 2016, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός Σύρων προσφύγων που έφτασαν στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας. Εσχάτως όμως ο αριθμός αυτός έχει αρχίσει να αυξάνεται, υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ η ιστοσελίδα του Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή