«Οχι» Χαφτάρ στο μνημόνιο με την Τουρκία

«Οχι» Χαφτάρ στο μνημόνιο με την Τουρκία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ κατά των μνημονίων που έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράζ με την Αγκυρα συγκρατεί η κυβέρνηση, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Λίβυος στρατάρχης φέρεται, μάλιστα, έτοιμος να προχωρήσει στην ακύρωση των μνημονίων Αγκυρας – Τρίπολης και διατεθειμένος για συζητήσεις, ώστε να ορισθούν θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη. Ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη κατά τη διάρκειας 40 λεπτών συζήτηση που είχαν, αλλά και για τα σχέδιά του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ αναφέρθηκε στον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Τουρκίας, περιγράφοντας τα μνημόνια του κ. Σαράζ με την Αγκυρα ως άκυρα, καθώς αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, ενώ είναι και υπογεγραμμένα από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη να αφεθεί ο λιβυκός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς αποκλεισμούς. Προσερχόμενος στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε ότι «είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Λιβυκό και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να έχει εποικοδομητική στάση στην αυριανή Διάσκεψη στο Βερολίνο. Επίσης, ο πρωθυπουργός ετάχθη υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.

Στη συζήτηση που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές εισήλθαν σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές και για τη γερμανική στάση στο ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος και υπογράμμισε ότι «η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμα και με τη συμμετοχή δυνάμεων για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη αποστροφή αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να προχωράει σε κινήσεις κλιμάκωσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες, ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ (TOTAL/ENI) μέχρι και τις 24 Μαΐου.

Η επιστολή Χαφτάρ στον Πούτιν

Την επιστολή με την οποία ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ εξέφρασε την υποστήριξή του στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μόσχα, οι οποίες ως γνωστόν δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο. Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποκαλεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «αγαπητό φίλο» και εκφράζει «ευγνωμοσύνη και αναγνώριση» για τις προσπάθειες της Μόσχας στο Λιβυκό. «Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στη ρωσική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μόσχα, οι οποίες πρέπει να φέρουν την ειρήνη στη Λιβύη. Επιβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πρόσκλησή σας να επισκεφθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία για να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκίνησε», αναφέρει στην επιστολή του ο Χαφτάρ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στον Χαφτάρ προκάλεσε μεγάλη ενόχληση το γεγονός ότι στη Μόσχα δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή