Οι τέσσερις στόχοι πίσω από την επιλογή της νέας ΠτΔ

Οι τέσσερις στόχοι πίσω από την επιλογή της νέας ΠτΔ

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρωθυπουργική επιλογή είναι πάντα πολιτική, ακόμα και αν καταλήγει σε μη πολιτικό πρόσωπο. Το είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας (στον Alpha) πως η υποψήφια Πρόεδρος «είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό», αυτό όμως δεν σημαίνει «ότι είναι και ένα πρόσωπο μη πολιτικό». Συνεπώς, η επιλογή Μητσοτάκη έχει να «πει πολλά» για το σκεπτικό και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ευρύτερα ο πρωθυπουργός, αφού η υποψήφια Πρόεδρος δεν είναι μια «μεμονωμένη» επιλογή, αλλά αποτελεί ένα ακόμα –και μάλιστα πολύ σημαντικό– κομμάτι στο ευρύτερο πρωθυπουργικό παζλ για το πού θέλει να πάνε η παράταξη που προεδρεύει και βεβαίως η χώρα.

Αποκωδικοποιώντας την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός πέτυχε τέσσερις βασικούς στόχους του. Πρώτον, με την «υπερβατική» επιλογή όπως χαρακτηρίστηκε από «φίλους και εχθρούς», ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα «προσωπικό στίγμα». Ανάμεσα στις επιλογές που υπήρχαν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν έμπειρα πολιτικά στελέχη τόσο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς. Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα πρόσωπο που δεν έχει ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, έχοντας όμως σημαντικές περγαμηνές από τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή στο δικαστικό σώμα. Η απόφαση είναι προφανές πως δίνει προσωπικό «στίγμα» στην πολιτική Μητσοτάκη, που επέλεξε με αυτό τον τρόπο να δείξει εν τοις πράγμασι πως κλείνει ένας πολύ κακός δεκαετής και πλέον κύκλος για τη χώρα, και πλέον ο πρωθυπουργός «δεν είναι δέσμιος του παρελθόντος» και έχει δικά του κριτήρια, πολύ διαφορετικά από των προκατόχων του.

Δεύτερον, το φύλο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο έγινε πολύς λόγος έχει αναμφίβολα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και έρχεται να προστεθεί στα όσα περιγράφησαν παραπάνω για το «στίγμα Μητσοτάκη». Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως η επιλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στέλνει μήνυμα πως εν έτει 2020, το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο για καμία θέση, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της χώρας. «Η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι εξαιρετική Πρόεδρος και θα ταυτίσει τη θητεία της με νέο, μεγάλο άλμα της χώρας στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Πλην του συμβολισμού, υπάρχει και το αμιγώς πολιτικό σκέλος. Με την κίνησή του ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά «έκλεψε», λένε στο Μαξίμου, την προοδευτική ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που καταγράφηκε από τον ίδιο τον αντίπαλό του. Λίγοι ίσως πρόσεξαν πως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις υπέρ του Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε κατά την τοποθέτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου πως είχε προταθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ «ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου του ΣτΕ».

Τρίτος και πολύ βασικός πυλώνας της επιλογής της κ. Σακελλαροπούλου είναι η κεντρική πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού. Ηδη, από τις αρχές της προεδρίας του στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς τα πού θέλει να πάει το «καράβι». Με σαφή και συνεχή ανοίγματα στο φιλελεύθερο κέντρο και στη σοσιαλδημοκρατία, κατάφερε να ενσωματώσει στη Ν.Δ. μεγάλο κομμάτι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Η δεύτερη βασική φάση του «ανοίγματος» ήταν το υπουργικό συμβούλιο, όπου στελέχη με πολιτική καταγωγή το Κέντρο πήραν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, που επίσης δεν προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., λειτουργεί ως «κερασάκι στην τούρτα» στο σχεδιασμένο και διαρκές άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο Κέντρο.

«Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Η προσπάθεια, πάντως, εγκαθίδρυσης της Ν.Δ. στον χώρο του Κέντρου θα συνεχιστεί, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό χώρο που παραδοσιακά είναι ο πιο ευμετάβλητος και μετακινείται. Η λεπτομέρεια που επικυρώνει τη σαφή στόχευση του πρωθυπουργού για αλλαγή πλεύσης ήρθε διά στόματος του ίδιου: Οταν στην τελευταία συνέντευξη ρωτήθηκε γιατί η Ν.Δ. δεν στήριξε εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο όπως το 2015, απάντησε πως «η σημερινή Ν.Δ. είναι διαφορετική από τη Ν.Δ. του 2015».

Ευρεία συναίνεση

Τέταρτος στόχος που επετεύχθη είναι η ευρεία συναίνεση. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως η πρότασή του θα είναι τέτοια «που δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί ο κ. Τσίπρας», κάτι που επιβεβαιώθηκε, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα αντιλήφθηκαν πως ήταν πολύ δύσκολο να καταψηφίσουν την κ. Σακελλαροπούλου. Αυτή τη στιγμή τα τρία πρώτα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κάνοντας πράξη αυτό που ήθελε ο κ. Μητσοτάκης: την ευρεία συναίνεση.

Το μυστικό ραντεβού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα υπό άκρα μυστικότητα, θέλοντας να κρατήσει το χαρτί του αιφνιδιασμού δικό του. Κανείς δεν γνώριζε, ούτε οι στενοί συνεργάτες του, για το μυστικό ραντεβού του με την κ. Σακελλαροπούλου πριν από λίγες ημέρες, όταν η έμπειρη δικαστικός περνούσε το κατώφλι της πρωθυπουργικής οικίας στον Λυκαβηττό. Οι δυο τους έκαναν μια αναλυτική συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να μεταφέρει στην υποψήφια Πρόεδρο πως είναι μία από τις επιλογές του για την Ηρώδου Αττικού, χωρίς ωστόσο να της ανακοινώνει κάποια απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κράτησε πολλή ώρα και ξεδιπλώθηκε μια σειρά από θέματα. Εξ ου και η πρόσφατη φράση του κ. Μητσοτάκη, πως η υποψήφια πρόεδρος «είναι ένας θαυμάσιος και πολύ ζεστός άνθρωπος». Το συγκεκριμένο τετ α τετ, πάντως, δεν ήταν το πρώτο μεταξύ των δύο καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί πρώτη φορά μαζί της ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Απρίλιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξ ου και κυβερνητικές πηγές το χαρακτηρίζουν «ραντεβού ουσίας και όχι γνωριμίας». Είναι προφανές πως τότε κλείδωσε η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και πάλι το κράτησε επτασφράγιστο μυστικό, ανακοινώνοντας την απόφαση την τελευταία στιγμή, σε πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή