ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για γεώτρηση «Γιαβούζ»: Οι παραβιάσεις δεν δημιουργούν τετελεσμένα

ypex-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large--2-thumb-large

Νέα ανακοίνωση κατά της Αγκυρας, με αφορμή αυτή τη φορά, τη γνωστοποίηση από πλευράς Τουρκίας ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκινά νέα γεώτρηση στην κυπριακό ΑΟΖ, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για ενέργεια που «εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή», με στόχο «την εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ:

Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα»