Στ. Πέτσας: Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα

Στ. Πέτσας: Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε περιμένει η κυβέρνηση για να δει όλες τις λεπτομέρειες της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία: Πρώτον, η επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση, στη Λιβύη, και δεύτερον η επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων.

«Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν το βηματισμό τους. Προαναγγέλθηκαν Επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη Διάσκεψη. Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Εμείς, έχουμε κάνει όλες τις προεργασίες που χρειάζεται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Σάρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ιδίως όταν αυτά εξελίσσονται στη γειτονιά μας, όπως είναι το θέμα της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει ποτέ αρνηθεί τις ευθύνες της, όταν χρειάζεται να συμμετάσχει σε μια ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Πάντα είμαστε έτοιμοι ν' αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά πρώτα πρέπει να βάζουμε το άλογο και μετά το κάρο. Σημασία έχει να δούμε το πλαίσιο, στο οποίο θα δρομολογηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Γιατί δυστυχώς, υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία τραγική κατάσταση στη Λιβύη και πρέπει η Ευρώπη -και είναι καλό ότι ξεκίνησε, έστω και από χθες- ν' αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της για τη γειτονιά της», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την Παρασκευή τη δυσφορία του στη Γερμανίδα Καγκελάριο για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη.

«Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνουμε. Είναι να έχουμε τη φωνή που απαιτείται για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βοηθάμε την Ευρώπη να βρει το βηματισμό της. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη, για να μένει απαθής σ' αυτήν την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν συμμετείχαμε όταν ξεκίνησε η διαδικασία το 2015, δεν συμμετείχαμε ούτε το 2017, ενώ η συνάντηση του 2018, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας, ήταν πρωτοβουλία ιταλική και όχι η πρωτοβουλία που καλούμε σήμερα, ως Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο κ. Πέτσας, είπε επιπλέον, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και ενδεχομένως και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή.

«Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ' αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, δήλωσε πως οι κ.κ Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν συναντηθεί δύο φορές και πως όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο.

«Έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό έχει φτάσει παντού και πιστεύουμε και στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτή την στάση ψύχραιμης αυτοπεποίθησης, πρώτον γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού. Ο κ. Χάφταρ, πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη- να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010 όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ