«Θυμό» Ερντογάν διαπιστώνει η κυβέρνηση

«Θυμό» Ερντογάν διαπιστώνει η κυβέρνηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαμηλοί τόνοι, διπλωματία, ετοιμότητα» είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη γερμανική πρωτεύουσα, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θετικά σημάδια που προέκυψαν στο Βερολίνο «θα βρουν βηματισμό», ενώ ιδιαίτερα χαμηλά κράτησε και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε επόμενες επιτροπές που θα συγκροτηθούν με επίδικο το ίδιο θέμα, δηλώνοντας πως «η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της σε όλα τα μεγάλα θέματα που την αφορούν» και θα εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Στο ίδιο, χαμηλών τόνων, μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης με δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε πως μετά το Βερολίνο «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άμεσο, απτό αποτέλεσμα» και η Ελλάδα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θεωρεί «ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».

Στο Μαξίμου είναι ειλημμένη η απόφαση οι κινήσεις να είναι απολύτως προσεκτικές και οι δηλώσεις να πηγαίνουν διά της θεσμικής οδού, δηλαδή από τον αρμόδιο ΥΠΕΞ, όπως έγινε και χθες. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις τοποθετήσεις από την πλευρά των κυβερνητικών αξιωματούχων για την προσωπική επίθεση του κ. Ερντογάν εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος πρόεδρος «ενοχλήθηκε προφανέστατα από το γεγονός ότι ήρθε στην Αθήνα ο κ. Χαφτάρ, αμέσως πριν πάει στη διάσκεψη του Βερολίνου», προσθέτοντας πως «ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα (σ.σ.: χθες) με τις ευχαριστίες που εξέφρασε στην ελληνική συνδρομή». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει έχοντας πυξίδα το διεθνές δίκαιο και «ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς».

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε (ΑΝΤ1) πως «ο θυμός του Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην τουρκική διπλωματία δεν πηγαίνουν έτσι όπως εκείνος θα ήθελε». Ο υπουργός Επικρατείας, ερωτηθείς για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, διεμήνυσε πως «τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμία εθνική παραχώρηση» και η ελληνική άμυνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Αυτό, πάντως, που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν μια αποστροφή στην ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε ένα σημείο ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών», κάτι που είναι μια σαφής καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή