Καθησυχαστική η καγκελαρία της Γερμανίας

Καθησυχαστική η καγκελαρία της Γερμανίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διασκεδάσει τις ελληνικές ανησυχίες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιχειρεί η γερμανική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα συνοχής για τη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, και φαίνεται πως αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. «Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της διάσκεψης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή τρίτων, ξένων παραγόντων στη λιβυκή κρίση, επιχειρώντας να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Ακριβώς αυτός ο κίνδυνος διασποράς της λιβυκής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή κατέστησε καίρια τη συμμετοχή στη διάσκεψη του προέδρου της Αλγερίας αλλά και της Αφρικανικής Ενωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζάιμπερτ έσπευσε να αιτιολογήσει και την άρνηση της Τυνησίας να δεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση. «Πάντα στην προετοιμασία μιας διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». Οπως εξήγησε ο κ. Ζάιμπερτ, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε στα μηνύματα της Τύνιδας και, σε πλήρη συνεννόηση με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε την Τυνησία στον κατάλογο των προσκεκλημένων. «Ηταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», επισήμανε.

Είπε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ είχε μόνο μία επικοινωνία με τον στρατάρχη Χαφτάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί της Κυριακής. Το σχόλιο του κ. Ζάιμπερτ ήλθε ως απάντηση σε χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου βάσει των οποίων ο Χαφτάρ δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις της κ. Μέρκελ έως ότου οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή