Κλιμάκωση κριτικής από την αντιπολίτευση

Κλιμάκωση κριτικής από την αντιπολίτευση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όξυνση των επικρίσεων προς την κυβέρνηση, με βασικό άξονα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, προέβησαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάλεσαν, παράλληλα, το Μαξίμου «να ενεργοποιηθεί» ενόψει πιθανών συζητήσεων για τα μνημόνια μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, συνδέοντάς τα άμεσα με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για τον τερματισμό της λιβυκής κρίσης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της διάσκεψης, έκαναν λόγο για επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η άμεση συμμετοχή της Αθήνας στις διαδικασίες και ειδικά στις επιτροπές που θα συσταθούν, οι οποίες, όπως ανέφεραν, «μπορεί να συνδέονται με τα μνημόνια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης».  Σημείωναν δε, διατηρώντας τους υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης, πως παρά την «επιτυχία» των διπλωματικών επαφών του πρωθυπουργού με τη γερμανική ηγεσία, τελικά «η Ελλάδα δεν κλήθηκε στο Βερολίνο, σε αντίθεση με την Τυνησία, την Αλγερία και το Κονγκό». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τόνισε πως τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα.

Το Κίνημα Αλλαγής

Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας πως η ευθύνη της κυβέρνησης για την απουσία από τη διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα είναι μεγάλη, καταλογίζοντας στο Μαξίμου ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη επέμεινε στην πάγια θέση περί κλιμάκωσης των πιέσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της, ενώ υπογράμμισε πως πολιτική λύση για τη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης δεν ςμπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

«Φαύλος κύκλος»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, «εμπλέκοντας την Ελλάδα πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε συνθήκες που περιπλέκονται με την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκο-λιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Τέλος, πυρά κατά του Μαξίμου εξαπέλυσε και η Ελληνική Λύση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο Βερολίνο «δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά ούτε για τον ρόλο της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή