Η Αγκυρα αγνοεί Κύπρο, Γαλλία

Η Αγκυρα αγνοεί Κύπρο, Γαλλία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αδιαφορία της Αγκυρας για οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία έχει συνάψει η Λευκωσία με ξένες εταιρείες, ακόμα και γαλλικές, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, αναδεικνύει η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που έχει κηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανεξαρτήτως αν ισχύουν οι πληροφορίες περί έναρξης των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η δέσμευση της περιοχής μέχρι το τέλος της άνοιξης από την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αποτελεί επίδειξη πλήρους αδιαφορίας οποιασδήποτε απόφασης της Λευκωσίας, αλλά και σαφές μήνυμα προς τη Γαλλία. Αποτελεί, επίσης, ουσιαστική προσπάθεια εξαγωγής φυσικού αερίου από κοίτασμα το οποίο είχε ήδη προσδιοριστεί από την ιταλική ΕΝΙ το 2017.

Συνολικά, η κίνηση αυτή συνιστά προφανή αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρατήσει τους Τούρκους μακριά από την ΑΟΖ της. Η Λευκωσία προχώρησε σε συμφωνία παραχώρησης των οικοπέδων 2, 3, 7, 8 και 9 στην κοινοπραξία Total/ENI. Και τούτο λόγω της εμφανούς ιταλικής απροθυμίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και, αντιστρόφως, της προωθημένης γαλλικής άποψης περί προάσπισής τους. Απομένει να φανεί εάν η Αγκυρα, όπως ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, θα προχωρήσει και στις υπόλοιπες πέντε γεωτρήσεις εντός του 2020 και αν αυτές λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι το «Γιαβούζ» μπήκε την Παρασκευή «στην περιοχή Λευκωσία-1» (όπως έχει ονομάσει το οικόπεδο 8 η Αγκυρα). «Προηγουμένως στα ανατολικά του νησιού είχαμε κάνει γεώτρηση. Τώρα θα κάνουμε στις περιοχές λίγο πιο νότια», είπε ο κ. Ντονμέζ.

Την ίδια στιγμή από το Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβαζε και άλλο τους τόνους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στο ζήτημα της Λιβύης. «Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε ότι αγνοούμε τον γείτονά μας, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο μόνο και μόνο για να θίξει το θέμα της οριοθέτησης ζωνών που έχουμε κάνει με τη Λιβύη. Αλλά αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα. Η Ελλάδα βλέπει πολύ στενά το θέμα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε αιχμές και για την επιλογή της κυβέρνησης να φιλοξενήσει στην Αθήνα τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. «To γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος, αντί να υποστηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Αυτό δεν είναι ώριμη συμπεριφορά. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική διαμοιρασμού των φυσικών πόρων καθώς η σημερινή ανώριμη συμπεριφορά της δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων», είπε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Για το ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα να πείσει τη Λευκωσία «να επιδείξει μια στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, προκειμένου να διαψεύσει τις πληροφορίες περί συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών πόρων με την Τουρκία. «Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης», τονίζει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή